112

Køge vil ikke finde sig i færre brandmænd

Udsigten til færre lokale brandmænd får både Køge og Stevns kommuner til at overveje at trække sig ud af Østsjællands Beredskab.

Ifølge beredskabskommissionens forslag til en ny risikobaseret dimensionering i Østsjællands Beredskab reduceres den døgnbemandede station i Lellinge fra seks til fire brandmænd, mens den deltidsbemandede brandstation i Hårlev reduceres fra seks til to mand. Formålet med planen er at spare fem millioner.

Men nu risikerer beredskabssamarbejdet mellem de otte kommuner Stevns, Køge, Roskilde, Greve, Høje-Tåstrup, Ishøj, Solrød, Vallensbæk at gå op i røg.

For hverken Køges borgmester Marie Stærke eller Anette Mortensen, der er borgmester i Stevns tror på at responstiden kan overholdes, med reduceret bemanding.

– Vi er altså ikke helt trygge ved, om vi kan levere den service over for vores borgere i tilfælde af brand osv., som vi kan i dag, siger Marie Stærke (A) til TV Lorry.

– Vi er jo i tvivl om, hvorvidt vores beredskab kan nå frem på de 15 minutter, der er sat af, og det har vi bedt om at få undersøgt nærmere. Kommunalbestyrelsen har meldt klart ud, at det er vigtigt, der er to stationer i kommunen, og at der er et beredskab, som vi mener, er forsvarligt. Her har man ikke helt kunnet imødekomme os, lyder det fra Anette Mortensen (V) til TV Lorry.

Brandmændene har advaret

Tidligere har brandfolkene advaret politikerne i et åbent brev, hvor de ikke længere kan garantere at et reduceret redningshold er klar til den nødvendige indsats. Det vil blandt ikke være muligt at indsætte røgdykkere for at redde personer eller dyr ud af et brændende hus, før andet udrykningshold ankommer, hvilket i princippet forringer responstiden væsentligt.

Beredskabsdirektøren forsvarer reduktionerne

Lars Robetje, der er beredskabsdirektør ved Østsjællands Beredskab forsvarer mandskabsnedskæringerne med at forklare at beredskabet stadig kommer ud med de samme biler og det samme antal folk. Men at holdene bliver sammensat på en anden måde, så ressourcerne udnyttes endnu bedre. Han vurderer at køretøjer fra andre stationer kan nå frem i løbet af de få minutter, som det første udrykningshold alligevel bruger på at undersøge stedet.

Men hvis de to mand på det første udrykningshold fra brandstationen i Hårlev, har brug for assistance, skal hjælpen komme fra brandstationen i Lellinge, der også kun kan sende et reduceret førstehold.

Godkend basismodellen – eller skrid

Som det ser ud nu så vil de øvrige seks kommuner acceptere den nye beredskabsmodel og deres melding til Køge og Stevns kommuner, er at enten må de betale ekstra – eller også må de to kommuner forlade Østsjællands Beredskab.

Men Stevns og Køge kommuner er i forvejen dem der betaler mest per indbygger for beredskabet, så de er ikke indstillede umiddelbart på, at betale endnu mere for at undgå reduceringerne i mandskabet.

Læs også: Stevns betaler mest per næse for beredskabet

Men Køge Kommunes borgmester står helt fast på, at hun vil fastholde den nuværende bemanding inden for kommunegrænsen og derfor skal byrådet drøfte, om man vil betale ekstra for det – eller forlade beredskabssamarbejdet.

– Jeg har stor respekt for den faglighed, som beredskabschefen repræsenterer. Men der er også nogle områder, hvor jeg tænker, det næsten er for godt til at være sandt. ’Det hele er stadig okay, vi får bare lidt færre mænd’. Vi kan ikke acceptere at gå ned til fire. Så derfor arbejder vi kun med stadigvæk at have seks mand i Lellinge, siger Marie Stærke fra Køge til TV Lorry.

Byrådet i Køge forventes at træffe beslutning om kommunens fremtid i Østsjællands Beredskab tirsdag den 20. marts.

Stevns kommune afventer

Stevns Kommune har udsat beslutningen om den såkaldte risikobaserede dimensioneringsplan. De afventer Køge Kommunes beslutning.

– Vi afventer, hvad Køges beslutning bliver, for det har væsentlig betydning for hele Østsjællands Beredskab. Hvis det viser sig, Køge ikke er en del af det længere, er hele setup’et jo et helt andet, siger borgmester Anette Mortensen.

Kommunalbestyrelsen i Stevns vil drøfte beredskabet allerede på et møde onsdag den 21. marts.

Hvis Køge Kommunes beslutning bliver et nej, kan det medføre, at Stevns Kommune også tvinges til, at forlade beredskabet. Ifølge den nye dimensionering vil fremtidige udrykninger blive sammensat af mandskab og materiel fra flere forskellige stationer, og hvis Køge Kommune udtræder, vil der være alt for langt til, at køretøjer fra de andre kommuner i Østsjællands beredskab, kan assistere i Stevns Kommune indenfor en forsvarlig responstid.

Køge Kommune havde lige som Stevns Kommune, sit eget beredskab, frem til stiftelsen af Østsjællands beredskab, der har eksisteret siden den 1. oktober 2015.

Kommentarer