Store Heddinge

Brystkræftscreening i Region Sjælland i top

Region Sjælland er blandt de bedste til at screene for brystkræft, viser resultaterne af den seneste nationale screeningsrunde for brystkræft. Jeg glæder mig over, at vi leverer en kvalitet på så højt niveau til borgerne, siger regionsrådsformand Heino Knudsen.

Lægerne på Ringsted Sygehus er Danmarks bedste til at finde brystkræft på et tidligt stadie, hvor kræftknuden måler under 10 millimeter, målt i procent. Det viser resultaterne af den seneste nationale screeningsrunde for brystkræft i de fem regioner. Sygehuset er også bedst til at opdage kræftknuderne, inden kræften spreder sig til lymfekirtlerne, hvor fra kræften risikerer at sprede sig til andre dele af kroppen.

Jeg glæder mig over, at vi leverer en kvalitet på så højt niveau til borgerne. Ikke nok med, at personalet er gode til at finde kræftknuderne, de finder dem også på et meget tidligt stadie. Det har stor betydning for patienten, for det mindsker dødeligheden og risikoen for spredning, når det opdages tidligt, siger Heino Knudsen, regionsrådsformand i Region Sjælland, og fortsætter:

Vi har i regionsrådet et stort fokus på kræftområdet, så det er meget tilfredsstillende at se resultaterne for screening af brystkræft. Samtidig har vi forbedret os markant i målopfyldelsen på pakkeforløb for brystkræft, hvor vi er gået fra 21 procent i 3. kvartal sidste år til 76 procent i 3. kvartal i 2019, siger Heino Knudsen.

Brystkræftscreening tilbydes til alle kvinder mellem 50 og 69 år. I den seneste screeningsrunde blev 90.698 kvinder undersøgt i Region Sjælland. Heraf fik 671 konstateret brystkræft, hvilket svarer til 0,74 procent. På landsplan havde 0,62 procent kræft.

Nærhed skal få flere til screening

Region Sjælland ligger over den aftalte nationale standard men lidt under landsgennemsnittet for andelen af kvinder, der gør brug af muligheden for screening for brystkræft. 81 procent tog imod tilbuddet, mens gennemsnittet for hele landet ligger på 83,2 procent. Regionsrådet besluttede derfor sidste år at fokusere på nærheden i screeningerne ved at investere 4 millioner kroner i at kunne køre ud lokalt og foretage mammografiscreeningerne. På den måde vil regionen fremover fortsat tilbyde screeninger til kvinderne i deres nærområder.

Vi vil gerne skabe mere nærhed og lighed i sundhed. Derfor skal vi møde borgerne, hvor de er. Det gør vi med busserne, for vi gør det mere tilgængeligt for en række borgere at få foretaget screening for brystkræft, siger Annemarie Knigge, formand for Udvalget for Sygehusenes Behandlingstilbud.

Mammografibusserne screener i gennemsnit mellem 60 og 70 kvinder om dagen. Udover undersøgelserne i busserne foregår screeningerne for brystkræft på Ringsted Sygehus. Selvom Region Sjælland præsterer godt på mange punkter, er der plads til forbedringer i svartiden. Målet er, at 95 procent får svar på undersøgelsen inden for ti dage. Region Sjælland lå i seneste screeningsrunde på 74,4 procent. 96,8 procent fik dog svar inden for 20 dage.

Det skal vi gøre bedre. Både i Region Sjælland og i resten af landet. Vi mangler nemlig på tværs af hele Danmark speciallæger inden for dette ekspertområde. Vi kan dog ikke vente på at få løst det grundlæggende problem i hele landet. Vi må I Region Sjælland her og nu arbejde på bedre resultater, siger Annemarie Knigge.

Perioden for den seneste screeningsrunde løb fra den 25. maj 2016 til den 31. juli 2018, og det var den femte screeningsrunde af sin slags.

Fakta

Alle screeningsundersøgelser for brystkræft foretages på Ringsted Sygehus og i Region Sjællands mammografibusser.

Region Sjællands samlede mammaradiologiske funktion overgår organisatorisk fra Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse til Sjællands Universitetshospital omkring 1. april 2020, samtidig flyttes Brystkirurgisk Afdeling fra Ringsted Sygehus til Sjællands Universitetshospital, Roskilde.

Data er fra Dansk Kvalitetsdatabase for Mammografiscreenings årsrapport for 2019 – Femte nationale screeningsrunde.

Årsrapporten kan læses her.

Kommentarer