Debat og politik

Danmark kom for sent

Se billedserie

Debatindlæg af John Wennerwald, Regionsrådsmedlem

Hvor er det ærgerligt, at vi ikke i tide kom ud af Afghanistan. Tilbagetrækningen fra vores 20-årige krigsindsats er ikke særlig køn.
Ingen kunne vide, at det gik så hurtigt for Taleban at komme tilbage og generobre Afghanistan. Amerikanerne vidste tilsyneladende heller ikke noget om Talebans hurtige fremmarch eller også er de bare ligeglade med, om der er lidt kaos på vej ud. Bare de får deres egne styrker ud, med intet eller et begrænset tabstal.

Tilbage står vi med et scenarie der allermest minder om at trække proppen op af et badekar; Taleban har overtaget landet på rekordtid.

Vores indsats har ikke været spildt for der er helt sikkert områder, der har ændret sig til det bedre. Sikkert er det, at der på de 20 år, som indsatsen har varet, er mange mennesker forandret. De har mærket den vestlige verdens samfundssind og vil nok ikke have Talebans dagsorden. I hvert fald i de større byer.

Vi må nu håbe på, at Taleban tager let fat i Afghanistan. Alternativet med et hårdt greb og et terrorregime, som slår hårdt ned på den vestlige tankegang vil få omfattende konsekvenser. Den spirende forandring vil i så fald blive sat tilbage.

Kommentarer