Rødvig

Danmarks første mini-tanks ruller på Koldkrigsmuseum Stevnsfort

Se billedserie

Kristi Himmelfartsag præsenterer Koldkrigsmuseum Stevnsfort Danmarks første minitanks. Store børn og andre barnlige sjæle kan dyste mod sig selv og hinanden om, hvem der på kortest tid kan forcere terrænet i de nyindkøbte minitanks, mens fjenderne lurer i krattet og skal elimineres med laserkanoner.

Torsdag den 25.maj afslører Koldkrigmuseum Stevnsfort deres nyeste påfund i arbejdet mod at formidle den kolde krig bedst muligt.

Koldkrigsmuseum Stevnsfort er ikke et museum, hvor man skal liste sig rundt og holde på formerne. Det er et museum, der sætter en ære i at aktivere besøgende på alle mulige måder, så de besøgende får en oplevelse, de kan huske. En autentisk oplevelse.

Derfor præsenterer Koldkrigsmuseum Stevnsfort nu Danmarks første mini-tanks. De er cirka 1 meter høje og har en tophastighed på mellem 15 og 18 kilometer i timen, så henover hele sommeren er der ingen listen rundt, når den specialdesignede bane inviterer store børn og barnlige sjæle til at sætte sig bag rattet i de nye mini-tanks. Fjenden gemmer sig overalt, i krattet, bag næste sving eller bakke, og skal elimineres med kampvognens laserkanon. Man gennemfører banen alene, på tid, og kan på den måde dyste mod sine venner eller sin mor og far om at være den skarpeste soldat.

Historieformidlingen af den kolde krig gennem mini-tanks skal ifølge Iben Bjørnsson, museuminspektør ved Stevnsfort, være en fascinerende oplevelse, der giver mulighed for at træde ind i krigens univers og leve sig ind i de beslutninger om liv og død, som soldater træffer i løbet af et splitsekund. Det er levende historieformidling.

  • Koldkrigsmuseum Stevnsfort har indkøbt tre minitanks, der skal gøre indlevelsen i Den Kolde Krig endnu mere autentisk
  • Store børn og barnlige sjæle kan på den specialdesignede bane kæmpe om, hvem der er den bedste kampvognsfører
  • De mindste kan lege med de fjernstyrede mini-mini-tanks på en særlig bane for små børn

Som at træde ind i historien

Koldkrigsmuseum Stevnsfort ligger ovenpå og inden i Stevns Klint og var under Den Kolde Krig NATO’s frontlinje mod Østblokken. Området var det første mål for en russisk atombombe og genstand for adskillige russiske angrebsplaner. Blandt andet var der planer om at landsætte kampvogne nord og syd for Stevns Klint i et angreb på Vesteuropa.

– Vores nye minikampvogne skal gøre oplevelsen af truslen under Den Kolde Krig så autentisk som muligt. Danmark stod forrest som mål for et russisk angreb. En enkelt forkert beslutning, en enkelt konflikt, der ikke blev håndteret i tide, og så ville de russiske kampvogne have rullet hen over Stevns mod København, siger Museumsinspektør ved Stevnsfort, Iben Bjørnsson. Og hun fortsætter:

– Minikampvognene er en fascinerende oplevelse for store børn og voksne, en mulighed for at træde ind i krigens univers og leve sig ind i de beslutninger om liv og død, som soldater træffer i løbet af et splitsekund. Det er levende historieformidling, hvor museets gæster ikke blot hører om fortiden, men oplever den på egen krop.

Fjenden lurer om hvert et hjørne

Det handler om at være i højeste beredskab, når man sætter sig i minitanken og ruller ud på den nye specialdesignede bane. For fjenden gemmer sig over alt, i krattet, bag næste sving eller bakke, og skal elimineres med kampvognens laserkanon. Man gennemfører banen alene, på tid, og kan på den måde dyste mod sine venner eller sin mor og far om at være den skarpeste soldat.

Danmarks bedste udsigt og fjernstyrede mini-mini-kampvogne til de mindste

Koldkrigsmuseet ligger indeni og ovenpå Stevns Klint, på et 125.000 kvadratmeter stort område, og byder på Danmarks bedste udsigt med masser af sol og mulighed for afslapning på fortets mange græsarealer. Og de mindste, der er for små til at køre deres egen kampvogn, kan lege med fjernestyrede mini-mini-kampvogne i museets særlige område for små børn.

Stevnsfort – en labyrint af hemmeligheder

Koldkrigsmuseum Stevnsfort er et blik ind i den nære fortid, et blik tilbage til dengang i 80erne, hvor det flere gange var ved at gå helt galt, og hvor Den Kolde Krig var få sekunder fra at blive særdeles varm.

Hundredevis af danske mænd og kvinder havde deres daglige – særdeles hemmelige – gang på Stevnsfort under Den Kolde Krig. En del arbejdede på landjorden, hvor tungt artilleri stod klar til at skyde fjendtlige angreb ned. Men langt de fleste arbejdede 20 meter under jorden i det underjordiske fort, der i dag udgør Koldkrigsmuseum Stevnsfort, og som består af 1,7 km labyrintiske gange og et utal af observationsrum, der husede NATO’s hemmelige krigsplaner. Herfra blev fjenden i øst overvåget tæt både nat og dag.

Deres hverdag var ikke blot præget af hemmeligheder, der ikke måtte deles med udenforstående. Tværtimod var hele fortet en labyrint af hemmeligheder, hvor den ene ikke vidste, hvad den anden vidste, og hvor de allermest betroede medarbejdere sad lænkede og udførte deres overvågningsarbejde bag 5 alarmsikrede døre og adskillige tungt bevæbnede vagter. Deres viden var så hemmelig og sprængfarlig, at de var fastspændt med håndjern til deres arbejdsborde og først fik fri fra deres vagt, når det de vidste om de seneste NATO-planer og østblokkens næste strategiske træk, var forældet viden.

Praktiske informationer:

Koldkrigsmuseum Stevnsfort ligger indeni og ovenpå Stevns Klint, Korsnæbsvej 60, 4673 Rødvig. Man kan se åbningstiderne på hjemmesiden, der opdateres hver dag.

Fakta om minikampvognene

  • Kampvognene er ca. 1 meter høje
  • De har en tophastighed på 15-18 km/t
  • Man skal være 15 år og minimum 160 cm høj for at køre dem
  • En tur på 10 minutter koster 75 kroner
  • De der ikke er gamle eller høje nok kan kaste sig over museets fjernstyrede mini-mini-kampvogne. Her koster 5 minutter 25 kroner.

Kommentarer