Erhverv

DI: Digitalisering kan blive en kæmpegevinst for danskerne

Adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, DI. Foto: Sif Meincke.

Regeringen har i dag præsenteret sin længe ventede strategi for, hvordan digitalisering kan blive en kæmpegevinst for det danske samfund, for borgerne og for virksomhederne, og på de store linjer får strategien en varm velkomst fra landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri.

– Med regeringens strategi i hånden, med politisk mod og nødvendige investeringer, kan vi opnå nogle store gevinster for det danske samfund. Så stor ros herfra for at komme med en klar plan med konkrete initiativer, siger DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen.

– Det skal gøre det lettere at starte virksomhed og lettere at få dagligdagen til at hænge sammen i virksomhederne og på arbejdspladserne. Derfor skal vi bruge den her mulighed for at fjerne bøvlet og andre omfattende processer som dræber virkelysten. Også for de offentlige ansatte, der med digitale og teknologiske værktøjer i stedet kan bruge tiden og de varme hænder bedre, fortsætter DI’s topchef.

Regeringen lægger op til at sætte godt 2 milliarder kroner af til digitalisering i de kommende 5 år. Penge, som skal bruges på nye løsninger til gavn for virksomhederne og i høj grad også til gavn for den enkelte dansker. Bl.a. skal borgerne tilbydes bedre, mere fleksibel og personlig behandling af høj kvalitet, uanset hvor de bor i landet. Det skal gøres ved at udbrede telemedicinske løsninger som fx virtuelle konsultationer, hjemmemålinger og patientrapporterede oplysninger.

Digital kur mod corona

– Danmark er et af de lande i verden, der er kommet mest helskindet gennem pandemien på grund af en effektiv teststrategi og en ditto indsats for at vaccinere flest muligt i en fart – takket være digitale redskaber som mit-id, cpr-nr og en digital infrastruktur, der var klar til brug, da det gjaldt, siger Lars Sandahl Sørensen.

Regeringen foreslår bl.a. at lette de administrative byrder for de små og mellemstore virksomheder(SMV) for i alt 3 milliarder kroner. Det skal bl.a. ske med et helt nyudviklet system med automatiske indberetninger fra virksomhederne til det offentlige ved navn ”MinVirksomhed”. Ideen er, at virksomhederne skal kunne indberette til myndighederne med et enkelt klik.

– Det er en rigtig god ide, og er helt i tråd med de forslag, vi drøftede i vores egen taskforce, CEO Commitment, som bl.a. kom med input til regeringen om at gøre livet lettere for SMV’erne, siger Lars Sandahl Sørensen.

Nye teknologiske løsninger skal frigøre tid og arbejdskraft i den offentlige sektor. Derfor vil regeringen sætte gang i en 10-års-plan for ny teknologi i den offentlige sektor, der skal frigøre mere tid til den borgernære velfærd svarende til 10.000 årsværk over 10 år og bidrage til at løse manglen på arbejdskraft i den offentlige sektor.

Tørt og teknisk?

– For mange mennesker er digitalisering noget tørt og teknisk, som de ikke forstår meget af. Til gengæld forstår de fleste, at vi i en nær fremtid kan behandle alvorlige sygdomme med medicin, som er målrettet til den enkelte, at robotter og kunstig intelligens kan overtage nogle af de mere tidskrævende og trivielle opgaver på kontoret og på arbejdspladsen, så vi i stedet får flere ressourcer til varme hænder.

– Vi kan også hurtigt blive enige om, at det er fedt hvis iværksætterne kan slippe for at sidde og svede over indberetninger til myndighederne i natlampens skær – fordi vi erstatter det med et klik på musen, siger DI-direktøren.

DI ser frem til at bidrage sammen med virksomhederne til at føre strategien ud i livet, men for at gøre de store visioner til virkelighed, skal regering og folketing sætte langt stærkere ind for at skaffe mere veluddannet arbejdskraft med de rette kompetencer til virksomhederne.

Hårdt brug for flere it-uddannede

– Vi kommer ikke ud af stedet med de store ambitioner, hvis ikke virksomhederne f.eks. kan få flere ingeniører inden for software og elektronik. Der er allerede nu en kæmpe mangel på kompetencer. I en ny undersøgelse, vi har lavet i samarbejde med Rambøll, er det 8 ud af 10 IT-virksomheder, der mangler IT-specialister.

– Hvis vi ikke finder en løsning på den akutte mangel på it-arbejdskraft, kan vi vinke farvel til de store gevinster ved digitalisering, siger Lars Sandahl Sørensen.

Kommentarer