Fine Gråbøl vinder Bogforums Debutantpris 2021

Fine Gråbøl. Foto: Daniel Hjorth.

Der er helt fortjente roser til Fine Gråbøls debut med romanen”Ungeenigheden” (Gads Forlag). Juryen for Bogforums Debutantpris 2021, var klar med både anerkendelse og medfølgende pris på 50.000 kr.

Der var i år indstillet hele 58 bøger til Bogforums Debutantpris, fem blev shortlistet, men det er Fine Gråbøl, der får prisen.

De øvrige shortlistede var:

  • Glenn Bech for sit autofiktive værk Farskibet (Gyldendal)
  • Maria Hesselager for romanen Jeg hedder Folkví (Gutkind)
  • Sebastian Nathan for sin digtcyklus Honey Moon (Forlaget Amulet)
  • Søren Pilmark for romanen Varieté – Laurits og Valdemar (Politikens Forlag)

Prisen blev uddelt i forbindelse med Bogforums officielle åbningstale og juryens motivation for at give prisen til Fine Gråbøl:

I Fine Gråbøls væsentlige samtidsroman holdes sindets bærebjælke kun lige netop oppe. Titlen låner navn fra et midlertidigt psykiatrisk botilbud for unge voksne, som den unavngivne jeg-fortæller og en række andre unge befinder sig på, og som vi følger hen over en klaustrofobisk varm sommer.

Bostedet er et øvelseshjem. Et sted, hvor man skal øve sig i ikke at hælde kogende vand ud over sig selv, ikke at tage springet fra et vindue. Og sådan går dagene, man sidder i køkkenet og lægger kabale, man spiser karameller, man farver hår, man får psykoser. Ungeenheden er både et sted og en tilstand. Et slags mellemrum. De, der bor der, er syge, men det er ikke et hospital. Man kan låse sin egen dør, men personalet kan altid låse den op igen. Nogle gange føles væggene bedrageriske og trækker alt ilt ud af jeg-fortælleren, andre gange bærer de hende oppe.

Fine Gråbøls blik for dét indre spændingsforhold er utroligt nuanceret og fint registrerende. Det er samtidig et litterært greb: at give form til den erfaring det er at være til stede i verden, fuld af indre splittelse og forskydninger, ved at kombinere det alment genkendelige med det fremmedartede og på den måde udvide læserens blik for, hvordan det er at leve med psykisk sårbarhed. Lige så porøs og usikker en virkelighed Gråbøl skildrer, lige så sikkert og præcist skriver hun den frem. Det er overbevisende gjort. Hun kan både bevare det store overblik og gå ret i kødet på sit stof. Romanen er både poetisk og konstaterende.

Hjerteskærende og kritisk. Kompleks, med andre ord – som livet er det.

Bogforum 2021 finder sted 5.-7. november i Bella Center.

Kommentarer