Kultur og events

Fødselsdagsfest markerer Rytterskolens 300 år

Den gamle rytterskole, som hører under Stevns Bibliotekerne. Foto: Stevns Bibliotekerne

Fællessang, foredrag og fødselsdagslagkage er på programmet, når Stevns Bibliotekerne markerer den runde dag for Rytterskolen i Lille Heddinge.

Der er lagt an til en festlig dag med både hyggeligt samvær og mulighed for at blive klogere, når Stevns Bibliotekerne inviterer til 300-års fødselsdag den 21. maj, klokken 10.30-15.30. Det er den gamle rytterskole i Lille Heddinge, der er dagens midtpunkt.

Lokale eksperter og landskendt foredragsholder

Festlighederne sættes i gang klokken 10.30, når Bjarne Nielsen, formand for udvalget Arbejdsmarked, Erhverv, Kultur og Turisme i Stevns Kommune, byder velkommen og afslører ’Rytteregen’, som bliver plantet i Rytterskolens have i anledning af den store dag.

Efter velkomsten er der fællessang på programmet, og så har biblioteket inviteret to lokale rytterskole-eksperter, Lise Søelund og Finn Thorshøj, som begge vil øse ud af deres viden og har lovet at vise rundt på skolen. Når sulten begynder at melde sig, er der mulighed for at købe frokost hos Jens Hansen, som kommer

sin madvogn fra Mad & Ro. Over middag indtager den populære historiker og foredragsholder Kaare Johannesen Sognegården i Lille Heddinge. Med foredraget ’Oplysning til folket’ giver han dig indblik i, hvorfor man i 1700-tallet pludselig fik den tanke, at den menige befolkning skulle uddannes og man derfor anlagde rytterskoler landet over. Dagens slutter tilbage på Rytterskolen, hvor der rundes af med gratis kaffe og fødselsdagslagkage ved borde og bænke, som i dagens anledning stilles op i den gamle skolehave.

Fortid og fremtid på Rytterskolen

Rytterskolen i Lille Heddinge hører i dag under Stevns Bibliotekerne og bliver blandt andet brugt til forskellige arrangementer, studiekredse og foredrag. Formålet med dagen er både at fejre Rytterskolen, men også at udbrede kendskabet til dens oprindelse og på den måde bidrage til skolens fremtidige brug:

– Vi vil jo rigtig gerne give endnu flere lokale og alle andre interesserede et indblik i, hvad rytterskoler er, og hvorfor det er så spændende, at vi har en så velbevaret rytterskole på Stevns, fortæller Dorte Gagnér fra Stevns Bibliotekerne og fortsætter: – Vi har planlagt dagen, så der både er mulighed for at blive klogere og for at slå sig ned og nyde omgivelserne og noget dejlig mad – og måske give de fremmødte mulighed for opdage og få idéer til, hvordan man i fremtiden kan skabe endnu mere liv og flere spændende aktiviteter i den gamle skole, siger Dorte, som lader det sidste være en opfordring til at kontakte Stevns Bibliotekerne, hvis gode idéer opstår.

Det er gratis at deltage i festlighederne, og der er ingen behov for tilmelding – du kan bare møde op. Dagens fulde program kan findes på www.stevnsbib.dk/arrangementer

Kommentarer