Forstærket fokus på radikaliserede unge
Rødvig: Den sikrede institution Stevnsfortet oplever hvert år unge anbragte, der udviser stor interesse for militant islamisme.
Meget tyder på, at flere af fredagens terrorister i Paris var født eller opvokset i Frankrig eller nabolande. Det har sat fokus på kampen mod radikalisering. Det skriver dr.dk.
Det er SIRI – ‘Styrelsen for International Rekruttering og Integration’ der sammen med Politiets Efterretningstjeneste (PET), har ansvaret for den danske indsats mod radikalisering.
De vil nu sende omkring 3.000 ‘front-arbejder’, for eksempel gadeplan-arbejdere, ansatte i boligsociale-projekter og SSP-folk, der dagligt færdes dagligt blandt de udsatte unge, på kursus. De skal blive bedre til at spotte unge, der viser en unaturlig stor interesse for eksempelvis militant islamisme.
– Vi skal ikke ud og få dem til at se spøgelser. De medarbejdere, som vi gerne vil nå nu, er dem, der har den daglige kontakt med børn og unge. Det er dem, som i første omgang kan se ændringer i adfærd hos unge mennesker, siger Stine Strohback, specialkonsulent i SIRI, til dr.dk.
Stevnsfort har indberettet flere
Den sikrede institution Stevnsfortet på Korsnæbsvej ved Rødvig, har flere gange indberettet unge, der udviser så stor interesse for militant islamisme, at der er frygt for radikalisering. Det skriver dr.dk.
– Vi oplever årligt et mindre antal unge, hvor bekymringen bliver så vidtrækkende, at vi føler os nødsaget til at orientere de relevante myndigheder, fortæller forstander Peter Jørgensen fra institutionen til dr.dk.
– Vi skelner ikke mellem hudfarve eller beklædning. Det er holdningsbetinget. Det er måden, de unge omgås andre mennesker på; det kan være kvinder; det kan være, hvordan de unge taler om nyheder, de ser i fjernsynet, uddyber forstander Peter Jørgensen overfor dr.dk.
På den sikrede institution Bakkegården i Nykøbing Sjælland observerer man blandt andet de unge, når de ser TV.
– Der kan komme nogle radikale udtalelser henover bordet omkring de her nyhedsudsendelser. Omkring asylcentre og ISIS, mennesker, der halshugges. Dem vælger vi at undersøge uden at være fordømmende, fortæller Walid El-Mohammad der arbejder på Bakkegården.
– Det er ikke er personalet, der skal fortælle den unge, hvad der er rigtigt og forkert. Vi skal have den unge til at reflektere. Nogle unge bliver overraskede over, at der også er en anden måde at se det på, og at verden ikke er så sort og hvid, forklarer Walid El-Mohammad til dr.dk.
Om Stevnsfortet
Stevnsfortet er en landsdækkende sikret institution, for unge i alderen 12 til 18 år, der skal anbringes udenfor hjemmet enten fordi de
- har brug for en frivillig anbringelse
- er anbragt med tvang, enten fordi de er dømt til foranstaltning/behandling, eller de ikke kan bo hjemme og har behov for at være på en sikret institution
- skal have foretaget en pædagogisk observering
- er varetægtsfængslede i surrogat
- afsoner deres straf her, hvis de udover deres dom også har behov for behandling
- har fået en ungdomssanktion, hvor et ophold på Stevnsfortet indgår som fase et eller to
- er udlændinge under 15 år og ulovligt i Danmark.
Stevnsfortet, der åbnede i 2000, har 15 sikrede pladser, som er fordelt på 3 sikrede afdelinger, hver med plads til 5 unge. Stevnsfortet har internt dagtilbud samt beskæftigelse og undervisning. Pladserne koster op til omkring 7.000 kroner i døgnet. Der er i alt otte specialsikrede institutioner i Danmark.
Kommentarer