Rødvig

Friske fisk, kaffe og kvoter på Børsen

Se billedserie

Omkring 30 havde lørdag taget imod Enhedslistens invitation til en kop kaffe og en diskussion om vilkårene for fiskeri.

Lørdag den 22. april havde Enhedslistens inviteret til brunchmøde på Børsen på Rødvig Havn.

Det var koldt. Alligevel havde en blandet forsamling på omkring 30 taget imod invitationen til en kop kaffe og en diskussion om vilkårene for fiskeri.

Enhedslistens lokale kandidat til kommunalvalget, Lene Vestergård bød kort velkommen. Hun mindedes køb af stenbiderrogn direkte fra kutteren ved kajen i Rødvig for femten år siden, og hun pointerede, at Enhedslisten Stevns har brug for at samle viden om mulighederne for at få nyt liv i fiskeriet i Rødvig havn.

– Vi håber at få noget at vide om, hvorfor lovgivningen spænder ben for det kystnære fiskeri, og hvordan det ser ud med Rødvig-fiskernes øjne, sagde Lene Vestergård før hun gav ordet til Enhedslistens fiskeri- og fødevareordfører i Folketinget Søren Egge Rasmussen.

Han fortalte om, hvor vanskeligt det er at rette op den lovgivning, der i 2006 gjorde det muligt at handle med fiskekvoterne, og dermed lagde grunden til den massive koncentration hos de såkaldte kvotekonger.

Læs også: Enhedslisten afholder brunchmøde på Børsen

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsens fortielser og direkte løgne overfor Folketinget har ført til, at fiskeripolitikken nu bestemmes udenom regeringen. Senest har Enhedslisten og Alternativet tiltrådt et forlig mellem Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Radikale og SF, der sigter på at gøre op med noget af kvotekongerne magt over fiskeriet.

En af de fremmødte fiskere ville vide, hvordan Enhedslisten kunne gå med i et forlig, hvor opsigelsesvarslet for fiskekvotesystemet forlænges fra 8 til 16 år.

Søren Egge Rasmussen var enig i, at den del af forliget var helt gal. Enhedslisten havde tværtimod ønsket at nedsætte opsigelsesvarslet til 4 år, og han opfordrede til, at fiskerne spørger Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti om forlængelsen af opsigelsesvarslet, da ingen af de to partier ville genoptage denne del af forliget.

Herefter var der en livlig debat, hvor fiskerne fortalte om de mangeartede problematikker, de står overfor: de alt for mange sæler, der tager torskene, store fartøjers opfiskning af fødegrundlag for især torsk, manglende finansieringsmuligheder, baltiske og polske fiskeres opdaterede udstyr/ kuttere, der gør dem til dygtige konkurrenter.

Der blev diskuteret spisevaner og mulige nye måder at tilvejebringe investeringsmidler.

Der var stort set enighed om, hvordan ’det gode fiskeri’ burde se ud. Alle ønsker, at det nære, mere skånsomme fiskeri kan bringe livet tilbage i havnen. Men pessimismen omkring mulighederne var lige så udbredt.

Søren Egge Rasmussen mindede om, at bryggerimonopolerne har fået konkurrence fra små lokal-bryggerier:

– Så hvis fiskerne, restauranter, lokale supermarkeder, fiskehandlere og forbrugere finder sammen, kan der ske en forandring. Der skal satses på kvaliteten og bæredygtighed. I dag sendes fisk over lange afstande fra forurenende havbrug til danske supermarkeders kølediske. Der er så megen god mening i at sætte frisk kvalitetsfisk på bordet tæt på hvor fisken er fanget, at det må være muligt at gå den vej.

Ud over 5 af Enhedslistens lokale kandidater til kommunalvalget var Alternativet også mødt frem. Deres kandidat Charlotte Agerslet Hansen noterede flittigt.

Efter en times samlet debat fortsatte diskussionerne i mange mindre grupper. Der blev givet udtryk for tilfredshed med at kunne fortælle, hvordan de lokale udfordringer ser ud direkte til en Christiansborg politiker: ‘Vi har brug for at blive hørt af alle partier.’

Kommentarer