HTX-elev fra Stevns i Island for at lave digital historiefortælling

Se billedserie HTX-eleverne fra Køge har fået en oplevelse ud over det sædvanlige på Island.

Andreas Pihl fra Stevns, 29 HTX-kammerater og to undervisere fra Køges tekniske gymnasium HTX Køge er draget til det nordlige Island for at lave digital historiefortælling med en islandsk klasse. Det handler om mellemfolkelig forståelse, venskaber og at bringe sagaer og folklore ind i en digital tidsalder. 

– Jeg er overrasket over, hvor vild den natur er! Den har virkeligt gjort det største indtryk på mig, fortæller Andreas Pihl fra Stevns, der er elev på HTX Køge, og været i Island for at arbejde sammen med islandske elever om nyfortolkning af et gammelt sagn.

Undervejs blev han overrasket over, hvordan naturen tog fat for øjnene af ham.

– Det blev en anelse koldt at arbejde derude i den smukke natur.

HTX Køge er et gymnasium, der ikke er bange for at prøve teorien af i praksis. Faktisk består en stor del af læringen på gymnasiet af, at eleverne omsætter teori i udfordrende eksperimenter i laboratoriet, ved opbygningen af nyt motherboard, gennem programmering af robotter eller ved at lave nyt kommunikationsdesign til en case virksomhed. Det er sådan, eleverne bliver dygtige. Nu har 30 elever i 2.G så taget deres faglige nysgerrighed og personlige mod med i kufferten og er rejst til Island, hvor de i en uge arbejder sammen med en islandsk klasse i den lille bygd Olufsfjordur i det nordlige Island.

Det sker som led i et Nordplus projekt, hvor eleverne har sat sig en stor opgave for: “Digital storytelling and active online interaction between young people in smaller rural communities in Iceland and Denmark.”

I et tæt samarbejde, der startede “online” og nu går for sig “on location” i Island og til januar i Danmark, arbejder eleverne med ældgamle lokale sagaer, sagn og “røverhistorier” og omsætter dem i nye fortællinger på digitale platforme. Tilgangene varierer temperamentsmæssigt og formidlingerne bliver meget forskellige – det vigtige er, at man sammen skaber nye, fælles fortællinger om gamle historier. På den måde kan de “moderniserede” historiefortællinger nydes af yngre årgange i både Island og Danmark.

Dansklærer Jesper Skovlund fortæller engageret: – Omdrejningspunktet med at arbejde sammen med folk fra et meget anderledes sted har været meget lærerigt for vores elever. Og så har det været vildt spændende at bruge topografien aktivt i historieformidlingen. Og den er helt vildt fascinerende på Island.

– Det har vores elever helt sikkert fået meget ud af. Jeg glæder mig allerede til, vi skal arbejde i Køge og omegn!

Samarbejdet startede i august og eleverne har forsøgt at lære hinanden at kende på diverse sociale medier og med små introduktionsfilm om dem selv, deres skoler og deres lokalområder. Nu er man så ansigt til ansigt – og det er slet ikke så tosset. Nye venskaber og gode fælles oplevelser er kendetegnende.

– Det har været rigtigt godt at arbejde sammen om noget, for så lærte man hinanden at kende på den måde, fortæller Andreas.

– Vi skulle eksempelvis op og filme ved et bjerg, hvor der boede “onde ånder”. Det var nær ikke lykkedes os, for vejen var simpelthen så isfyldt og mega glat at vi nærmest gled baglæns, når vi forsøgte at gå fremad. Så det var godt, at vi havde et kamera med stor linse, så vi kunne trække bjerget tættere på, da vi til sidst må opgive det sidste stykke, griner han.

– Jeg syntes også, at det har været meget interessant at mærke, hvordan de har en anden tankegang og andre arbejdsmetoder på Island end os. Og så har jeg indset, at vi er meget tekniske på HTX og vant til at arbejde aktivt med digitale værktøjer, så vi faktisk kan rigtigt meget. Det er fedt at opleve.

Grænseoverskridende samarbejde sætter læring i nyt perspektiv og udvider elevernes perspektiver på egen skole og måde at gøre tingene på.

– Det er også derfor at vi på HTX Køge prioriterer den slags internationale projekter, fortæller Rikke Larsen, HTX Uddannelsesleder.

– Så det bliver ikke sidste gang, at HTXere kommer på eventyr i vores nordiske broderlande.

Digitalisering over grænser

Projektet “Digital storytelling and active online interaction between young people in smaller rural communities in Iceland and Denmark” har til formål at “Projektpartnerne skal arbejde sammen om at udvikle innovative og kreative måde at arbejde med elektronisk kommunikation og eleverne skal opnå en større viden om hvordan de digitale værktøjer kan bruge i formidling – samtidigt med at de udvider deres interkulturelle forståelse og får nye oplevelser af nordisk kultur og liv. “

Rammerne er vide:

Digital historiefortælling ” baseres på gamle folkesagn og sagaer fra lokalområderne. De skal “moderniseres” og leveres videre på de digitale platforme. Nogle skal laves som film på vores youtube kanal. Andre kan være geocaching eller en snapstory. En kan blive en Kahoot eller rockmusical i lyd og billeder. Der er mange muligheder. Eleverne beslutter sig ud fra målgruppeanalyser og vælger medier og former. Herefter producerer de… i fællesskab.

Om Nordplus

Nordplus er et uddannelsesprogram under Nordisk Ministerråd.

Nordplus giver økonomisk støtte til mange forskellige slags uddannelsessamarbejder indenfor livslang læring i de otte nordiske og baltiske deltagerlande.

Målet er at styrke og udvikle det nordiske uddannelsessamarbejde og bidrage til at skape et nordisk-baltisk uddannelsesområde. 

Programmet ønsker også at støtte, bygge videre på og drage nytte af innovative produkter og processer på uddannelsesomrdået og bidrag til øget udvikling og kvalitet inden for uddannelse.

Ligeledes ønsker man at styrke sprogforståelsen og give øget kulturforståelse i det nordiske område og styrke samarbejde og forståelse på tværs af grænser. 

Mere om Nordplus på www.nordplusonline.org

Kommentarer