Koldkrigsmuseum Stevnsfort tester fjernskriver i ny videoserie
I videoserien TEST HISTORIEN afprøver Koldkrigsmuseum Stevnsfort en fjernskriver for at finde ud af, om Troels fra Test Historien kan aflevere et historisk signal via fjernskriver.
Kan en so-me-manager håndtere signaltjeneste med en fjernskriver?
Det undersøger Koldkrigsmuseum Stevnsfort nu i videokonceptet TEST HISTORIEN i samarbejde med Nationalmuseets mediehus Vores Tid.
I alt 10 danske museer er gået med i et samarbejde om at lave medieindhold på tværs af museerne og afprøver altså nu historiske genstande for at sætte dem på opgaver, de ikke har fået i mange år.
Konst. Direktør for Østsjællands Museum, Ilse Sørensen, mener, det kan være med til at øge den lokalhistoriske interesse.
Historiker Anders Knudsen fra Koldkrigsmuseum Stevnsfort tilføjer:
”Vi har mange genstande i vores samling som vi ikke direkte kan sætte i spil til daglig. Dette format giver os, i en uformel og humoristisk ramme, mulighed for at lege med den teknologi som for ikke så længe siden var et bærende element i dansk farvandsovervågning.”
Fængselsmuseet i Horsens tester den økse, der blev brugt ved Danmarks sidste henrettelse i fredstid. HEX i Ribe afprøver om trolddomssalve fra 1600-tallet kan kurere åreknuder. Museum Moss i Dronninglund bager vafler på Danmarks første strøm-genererende vandmølle. Museum Silkeborg undersøger en ringbrynje fra et af middelalderens vigtigste slag på Grathe Hede og Museum Stevnsfort afprøver om vi i dag ville kunne advare nogen med en fjernskriver, hvis der skulle komme russiske skibe i Østersøen.
Planen er at undersøge og formidle, hvad historiens største opfindelser dur til, og hvad mennesker var i stand til, før der var tænkt på os. Nationalmuseets direktør Rane Willerslev mener det øger vores forståelse af fortiden og nutiden.
– Der er en fantastisk lyst til at lege og eksperimentere og formidle på nye måder på de danske museer, og det er dejligt, vi kan være med til at understøtte den formidling gennem både podcast og nu også videoer på Nationalmuseets mediehus Vores Tid,” siger han og fortsætter:
”Det er virkelig en fornøjelse at se de her gamle genstande i aktion på nye måder, og jeg er sikker på, at vi alle får en større forståelse af både vores fortid og vores nutid ved at teste, hvordan de egentlig fungerede.”
Koldkrigsmuseums bidrag bliver lanceret på Facebook og Youtube (under Vores Tid) i dag den 17. november.
Kommentarer