Kultur og events

Lotte Kaa og kvinden, der gjorde os klogere på Jordens indre

Forfatter Lotte Kaa Andersen Foto: Stevns Bibliotekerne

Måske siger navnet Inge Lehmann dig noget – måske gør det ikke. I udlandet regnes hun for at være blandt verdens dygtigste videnskabskvinder, men i Danmark er der ikke mange, der kender hendes navn eller ved hvilken opdagelse hun står bag. 

Men der er håb! For i starten af februar kan du få navnet Inge Lehmann og hendes spektakulære historie prentet ind i hukommelsen. Der inviterer Stevns Bibliotekerne nemlig til foredrag med forfatter Lotte Kaa Andersen, som har skrevet bogen ’Den inderste kerne – en roman om Inge Lehmann’.

Første kvindelige seismolog

Inge Lehmann var matematiker og jordskælvsforsker og i 1936 løste hun én af de store gåder om Jorden. Hun påviste nemlig, at Jordens har en fast, indre kerne, hvor man førhen har troet, at klodens indre var en flydende masse.

Som verdens første kvindelige seismolog mødte Inge Lehmann megen modstand i det danske naturvidenskabelige miljø, der i høj grad var domineret af hendes chef, professor Niels Erik Nørlund og fysikeren Niels Bohr. Hun havde en intuitiv forståelse for at aflæse jordskælv, men var henvist til at forske i sin fritid. USA opdagede dog sidenhen hendes enestående talent, og hentede hende i 1950’erne til Columbia University, hvor hun kom til at spille en rolle under Den Kolde Krigs våbenkapløb. Hun blev aldrig gift og fik ingen børn, og den sidste videnskabelige artikel skrev hun, da hun var 99 år. Inge Lehmanns liv er et studie i modige valg og nervøse sammenbrud, stor følsomhed og stor begavelse, rejser, fejder, uforløst kærlighed og en stædighed på størrelse med universet.

En spektakulær historie

I sit foredrag fortæller Lotte Kaa Andersen om sit arbejde med at finde ind i en historisk persons sind og tanker, for hvordan danner man sig et billede af et andet menneskes relationer og kompleksitet via arkiver, breve og dagbøger? Romanen bygger på research, hvor Lotte bl.a. har talt med Inge Lehmanns familie og fået adgang til private breve, personlige papirer og en dagbog, som ingen kendte til, før den blev hentet ned fra et loft I Klampenborg for to år siden. At få adgang til al den viden, har været en gave, som har krævet et møjsommeligt skrivearbejde, men som har mundet ud i en fantastisk fortælling. 

Foredraget foregår den 2. februar, klokken 19-21 i Fælleshuset ved Strøby Egede Bibliotek. Du kan hente din gratis billet på www.stevnsbib.dk/arrangementer eller på bibliotekerne i den betjente åbningstid. Stevns Bibliotekerne følger sundhedsmyndighedernes anvisninger omkring coronasituationen, så det er trygt at deltage i vores arrangementer både for borgere og for ansatte. Stole opstilles, så det er muligt at holde god afstand. Afholdelsen af arrangementet tilpasses til myndighedernes udmeldinger. Når du har billet, får du automatisk besked, hvis der sker ændringer.

Kommentarer