Gjorslev

Månedens Virksomhed – Traktørstedet Gjorslev Bøgeskov

Se billedserie

Stevns Erhvervsråd har udnævnt Traktørstedet Gjorslev Bøgeskov, der drives af Pia og Claus Johansen, som månedens virksomhed.

Selvom Pia og Claus Johansen forpagter Traktørstedet Gjorslev Bøgeskov med stor omtanke for stedets historie, hænger de ikke fast i fortiden; de har sat ekstra ressourcer af til udvikling. Den røde tråd mellem fortid og fremtid er klar: Du skal føle dig hjemme.

Med Østersøen i forhaven og Gjorslev Bøgeskov i baghaven ligger Traktørstedet Gjorslev Bøgeskov ved det lille idylliske fiskerleje Bøgeskoven Havn ved Stevns Klints nordlige begyndelse. Man forstår godt, hvorfor de to forpagtere, Pia og Claus Johansen, er faldet pladask for stedet. Når de fortæller om stedets fantastiske beliggenhed, er det ikke en overdrivelse. Det kan man ved selvsyn konstatere ved at lade blikket glide rundt over bølgetoppe og bøgetræer.

De har boet et stenkast fra Traktørstedet i snart 12 år, hvor de til at starte med drev kantinen på Roskilde Universitetscenter. Traktørstedet er ejet af Gjorslev Gods, men da godset i 2012 skulle finde nye forpagtere til spisestedet, slog Pia og Claus til, da de fik muligheden. Adspurgt; hvorfor, kan Claus ikke holde et grin tilbage, for svaret giver næsten sig selv:

– Det var beliggenheden, atmosfæren, naturen – skal vi kalde det for ”indlysende charme”.

Pia tilføjer:

– En meget stor del af min arbejdsglæde er simpelthen beliggenheden. Når det hele er travlt, er det dejligt lige at kunne træde udenfor og kigge ud over vandet og tage en dyb vejrtrækning.

Omtanke for historien

Gæsterne er valfartet til Traktørstedet siden 1875, hvor de lokale fiskere opførte stedet for at kunne byde fiskeskipperne på mad, når de lagde til i havnen. Spisestedet har igennem mange år været et yndet udflugtsmål for Stevns’ og Køges borgere, som kom kørende i deres fine søndagstøj for at spise frokost og nyde udsigten. I mange år var der sågar et bal, som trak danseglade gæster fra hele egnen.

– Det er både vores og Gjorslevs røde tråd at bevare stedet, som det er. Vi går meget op i stedets historie og graver stadig i den, så vi samtidig kan give historien videre til vores gæster, fortæller Claus, mens han ivrigt forklarer, hvordan Traktørstedet er blevet brugt gennem tiden.

For at bevare stedets historiske charme, ser stedet stor set ud, som det altid har gjort; røde trævægge, hvide vinduer, den store træterrasse på stranden og de små hyggelige båse udenfor med borde og bænke. Indenfor har Pia og Claus i samarbejde med godset givet restauranten et ansigtsløft med stor omtanke for de originale detaljer, samtidig med at den er blevet lys og indbydende og har fået et moderne køkken.

Inden for de seneste år har de desuden fået renoveret det gamle bindingsværkshus ved siden af Traktørstedet, som tidligere var fiskernes pak- og garnhus. Det har givet plads til flere selskaber, samt møder og konferencer.

Man skal føle sig hjemme

Så snart man træder indenfor på Traktørstedet, føler man sig budt velkommen af det imødekommende værtspar.

– Vi har en vigtig rød tråd: Det skal føles, som om man kommer hjem og ikke er på restaurant – det er grundværdien for alt, hvad vi laver. Selv når vi har 300 mennesker prøver vi stadig at følge den røde tråd, understreger Claus og Pia samstemmende.

Det hører med til at føle sig hjemme, at maden er hjemmelavet. Derfor laver Claus og Pia selvfølgelig maden fra bunden, med sæsonbaserede, og gerne lokale råvarer, så vidt det er muligt.

Traktørstedet er en frokostrestaurant – kendt for deres store frokostbuffet, hvor du kan vælge mellem et stort udvalg af de bedste retter fra det danske frokostbord. Om aftenen er Claus og Pia dog tit beskæftigede med selskaber som udgør knap en tredjedel af restaurantens omsætning, og her er der frit valg med hensyn til menu, hvad enten man er til finere fransk madkunst, danske køkkenklassikere eller det italienske landkøkken:

– Jeg plejer gerne at sige til vores gæster, at så længe I vil ha’ god mad, så lytter vi til, hvad I vil ha’, fortæller Claus, der har et bredt repertoire at trække på. Han er nærmest født ind i branchen på familiens hotel i Rågeleje, hvor han er opvokset. Siden har han arbejdet på både 1 og 2stjernede Michelin restauranter i England, Danmark, Frankrig og Tyskland.

Fokus på udvikling

Traktørstedet er en sommerrestaurant med lukket i årets koldeste og mørkeste måneder. I den travle sommersæson starter alle dage med morgenkaffe sammen med medarbejderne, inden dagens gøremål i restaurant og køkken. Mantraet om, at man ska føle sig hjemme, gælder også for de ansatte. Den rare atmosfære er måske en af forklaringerne på, at Traktørstedet på trods af vinterlukkeperioden ikke har haft svært ved at finde kompetent personale, som ud over Pia og Claus tæller 4 fastansatte og 20 løstansatte.

Pia, som formelt set er direktør for Traktørstedet, var tidligere i køkkenet på fuld tid i sommersæsonen, mens administration og udvikling af virksomheden blev klaret i vintermånederne. I efteråret 2017 deltog parret i Stevns Erhvervsråds udviklingsforløb, Raketvækst, hvor de arbejdede med udvikling af strategiplaner for virksomheden. På den baggrund valgte de at lave en omstrukturering, der betyder, at de har ansat en ekstra kok i køkkenet, så Pia har fået frigjort ressourcer til at arbejde med virksomhedens udvikling hele året.

– Man knokler for at spare på pengene, men fordi man ikke har tid, ser man måske ikke, hvor der er nogle nemme penge at spare rundt omkring i sin virksomhed, forklarer Pia.

Hende og Claus har på baggrund af Raketvækst flere udviklingstiltag i støbeskeen, som de dog endnu ikke kan løfte sløret for, men det involverer bl.a. en længere åbningsperiode, fordi Traktørstedet er blevet isoleret, så det er muligt at bruge det om vinteren.

Bedre end Tivoli

Du skal køre et godt stykke af små landeveje, før du finder Traktørstedet – det er ikke et sted du kommer tilfældigt forbi. Derfor satser Pia og Claus benhårdt på at udbrede kendskabet til restauranten via digital markedsføring. Pengene til markedsføring er givet godt ud, og både antallet af frokost- og selskabsgæster er stigende, ligesom antallet af turister, som finder vej til det charmerede spisested, er i vækst.

– Vi har kunnet se, at inden for det sidste år, begynder vi at få flere Tripadvisor- og Google-anmeldelser, og det gør simpelthen, at der er flere turister, som finder hen til Bøgeskoven, fortæller Pia.

Fordi Traktørstedet ikke er et sted, man umiddelbart kommer forbi i forbindelse med et besøg på Stevns Klint, tror Claus ikke, at udnævnelsen til Unesco verdensarv endnu har haft den store effekt på deres besøgstal, men han er forventningsfuld:

– Der er et kæmpe potentiale i verdensarven, for vi er kun en time fra København, hvor der bor 1,2 mio. mennesker – og her er altså bedre end Tivoli, slutter han med et smil.

Man kan læse mere om Traktørstedet på traktoerstedet.dk og følge med på facebook.

Tekst og fotos: Stevns Erhvervsråd

Kommentarer