Store Heddinge

Mere drama i lokalpolitik!

Stevns Kommune: Sådan lød en af opfordringerne på Kommunalbestyrelsen på Stevns møde om fremtidens kommunestyre

Der var lagt op til debat om fremtidens lokaldemokrati og et tilbageblik på de sidste tre år, da Kommunalbestyrelsen på Stevns onsdag den 6. marts var samlet til et temamøde.

Økonomi- og Indenrigsministeriets særligt udpegede ‘undersøger’ i kommunernes lokaldemokrati – Marianne Thyrring – var inviteret med til mødet for at høre om, hvordan lokaldemokratiet fungerer i det daglige på Stevns. Hun gav samtidig et foreløbigt bud på ministerens opfattelse af lokaldemokratiet.

Efter fire timer med en engageret debat var mange spørgsmål vendt og drejet i debatten, som var opdelt i tre temaer, nemlig ‘lokaldemokratiet på Stevns’, ‘den politiske organisation’ og ‘den praktiske hverdag som politiker’.

Især temaet om lokaldemokratiet havde mange indlæg. For hvilken betydning har de demokratiske borgermøder, borgerhøringer, medlemskab af diverse brugerbestyrelser, lokale høringer i diverse brugerbestyrelser, interesseorganisationer m.fl. i forhold til den rolle, som man som politiker har som medlem af en demokratisk og repræsentativt valgt Kommunalbestyrelse? Er man som politiker f.eks. valgt på egne holdninger, sit parti’s generelle valgprogram eller for at sikre helheden på alles vegne – uanset politiske udgangspunkt?

Et af budskaberne var, at Kommunalbestyrelsen bør være bedre til at kommunikere de politiske beslutninger og politiske holdninger, men også blive bedre til at fortælle om alle de mange fine resultater, som løbende er kommet som resultatet af den politiske indsats. Det kan måske også øge interessen hos borgerne for selv at deltage i politisk arbejde?

I debatten blev der også drøftet behovet for at få de unge mennesker til at stemme, og dermed understøtte det danske demokrati med høj valgdeltagelse. Det var under denne debat udsagnet om drama blev fremlagt: ‘De unge vil have eventyr og drama med helte og skurke for at få interesse for lokaldemokratiet. I dag opfattes Kommunalbestyrelsen som en ‘grå masse’, hvor de politiske holdninger ikke er til at skille ad’.

Mange andre ting blev vendt og drejet. De mange input samles op af forvaltningen og vil fremadrettet blive forelagt den nye Kommunalbestyrelse til overvejelse.

Det var en tilfreds borgmester, som efter mødet konstaterede, at:

– Kommunalbestyrelserne rundt omkring i Danmark har i de senere år spillet en stor rolle i de samfundsmæssige reformer og omstillinger, og derfor er det vigtigt, at vi ser på, hvordan vi kan sikre et stærkt lokaldemokrati, hvor borgerne kan bidrage med styrke og beslutningskraft, udtalte Poul Arne Nielsen, og forsatte:

– Jeg er glad for, at vi på vores temamøde i dag har haft mulighed for at kunne give Marianne Thyrring vores synspunkter med fra Stevns om dagens og fremtidens lokaldemokrati. Samtidig har mødet været en god anledning til at se tilbage på perioden, der er gået for at se nærmere på, hvad der har fungeret godt, og hvad der eventuelt kan gøres bedre for en kommende kommunalbestyrelse. De mange gode input er et godt udgangspunkt, afsluttede Poul Arne Nielsen.

Evaluering af de sidste fire år i lokalpolitik

Som opvarmning til mødet havde politikerne forinden udfyldt et spørgeskema, hvor de var blevet bedt om at evaluere på denne kommunalbestyrelsesperiode:

Overordnet er der enighed blandt politikerne om, at lokaldemokratiet fungerer godt i Stevns Kommune – men at der stadig er plads til forbedringer. For at styrke lokaldemokratiet fremadrettet peger flere politikere på, at der især er borgermøder, som bør prioriteres.

I deres vurdering af den politiske organisation peger flere på, at den nuværende udvalgsstruktur kan forbedres, f.eks. ved at have færre udvalg. Stevns Kommune har i dag seks politiske udvalg, som blev nedsat ved konstitueringen af kommunalbestyrelsen i 2009.

Derudover viste den skriftlige evaluering, at politikerne er tilfredse med samarbejdet med forvaltningen, og at de ikke har behov for mere hjælp fra forvaltningen. Derimod viser de interesse for at få et bedre kendskab til kommunens forskellige institutioner.

Evalueringen og debatten på mødet skal bruges til at sikre gode arbejdsvilkår og rammer for politikerne samt styrke det lokale demokrati i Stevns Kommune. Samtidig er den lokale debat på temamødet en god optakt til Kommunalpolitisk Topmøde i marts måned, hvor politikere over hele landet samles til en debat om visionerne for fremtidens kommunestyre.

Kommentarer