Havnelev

Millioner til istandsættelse af Havnelev Kirke

Havnelev: Kirkeministeriet støtter istandsættelsen af middelalderkirken i Havnelev.

Danmark er kendt for sine middelalderkirker. Landet over ligger cirka 1700 middelalderkirker, som alle har det til fælles, at deres vedligeholdelse og sikring for eftertiden er en ressourcekrævende og bekostelig affære.

Det gælder blandt andet for Havnelev Kirke, hvor menighedsrådet på grund af et dårligt indeklima i kirken, forgæves har søgt tilskud til en istandsættelse af blandt andet kirkens altertavle, hos elleve fonde. Menighedsrådet har derfor ansøgt Kirkeministeriet om støtte til istandsættelse af kirken.

Kirkeministeriet har nu vurderet at kirken betragtes som absolut støtteværdig og at det ønskede arbejde må således konstateres stærkt tiltrængt. Det fremgår ikke hvor stor ministeriets støtte er, men den må maksimalt udgøre 35 procent af de samlede omkostninger.

6 kirker modtager støtte i år

Kirkeistandsættelsesordningen har for 2016 udpeget de seks kirker, der i år modtager i alt ca. 6,2 millioner kroner til istandsættelsesprojekter. De seks kirke er Broager kirke i Sønderjylland, Havnelev kirke på Stevns, Ore kirke på Fyn, Rise kirke i Sønderjylland, Vesterø kirke på Læsø og Ørbæk kirke på Fyn.

Siden 2012 har Kirkeistandsættelsesordningen været funderet på en faglig vurdering af, hvilke ansøgninger, der kan imødekommes. Udvælgelsen sker i et samarbejde mellem Kirkeministeriet og Nationalmuseet. Til årets tildeling af støtte blev der indsendt 25 ansøgninger.

De seks udvalgte støttes med hver maksimalt tre millioner kroner, idet støtten kun må udgøre max. 35 procent af et istandsættelses-projekts samlede omkostninger.

Om Havnelev kirke

Begrundelsen lyder blandt andet: Havnelev kirke ligger ikke særlig højt, men blandt andet takket være en række frivillige omgivelsesfredninger kan den ikke desto mindre ses ganske langvejs fra.

Udefra set er den stærkt præget af, at dens oprindelige tårn i 1880 styrtede sammen og at der ved den efterfølgende restaurering blev tilføjet et mere strømlinet tårn og våbenhus, ligesom resten af kirken undergik en gennemgribende istandsættelse.

Det sengotiske, både omhyggeligt og dekorativt bæltemurede sakristi er således den eneste bygningsdel, der ikke er skalmuret og forsynet med nye vinduer. I det indre står kirken med flere fine inventargenstande fra især 15-1600-tallet, blandt andet et alterbordspanel fra 1552 og en altertavle fra 1630’erne med de oprindelige malerier bevarede.

Kirkens rumklima er dårligt, og en besigtigelse af dens historiske inventar ved Nationalmuseets konserveringsfaglige kirkekonsulent, dateret 30. maj 2012, viser, at altertavlen har et stort og aktuelt behov for konservering, og at flere af de øvrige inventarstykker ligeledes kunne trænge til en istandsættelse.

Menighedsrådet oplyser, at det foreløbig, men uden held, har ansøgt om støtte hos elleve fonde.

For dets betydning gælder, at Havnelev kirke er af regional værdi og at der altså er tale om en ansøgning vedrørende et arbejde, som er udsprunget af et stort behov og som gælder genstande af enestående lokal betydning.

Kommentarer