Kultur

Museum Sydøstdanmark får underskud i 2023 trods stabile besøgstal

Sidste år kunne man blandt andet opleve Jim Lynvilds udstilling 'Vølver, guld og guder' på Køge Museum. Foto: Museum Sydøstdanmark

Årsregnskabet for Museum Sydøstdanmark i 2023 viser et underskud på 2,1 millioner kroner ud af en samlet omsætning på 89 millioner kroner. Underskuddet er hovedsageligt opstået på grund af to uventede udgifter: nødvendige tiltag for at forbedre arbejdsmiljøet samt forøgede arkæologiske administrationsudgifter. Det oplyser Museum Sydøstdanmark i en pressemeddelelse.

Årsregnskabet for 2023 viser et underskud på 2,1 millioner kroner ud af en samlet omsætning på 89 millioner kroner. Museet har haft et fald i besøgstallet fra 260.000 gæster til 251.000 gæster, men underskuddet er hovedsageligt opstået på grund af to uventede udgifter. Den ene vedrører museets nødvendige tiltag for at forbedre arbejdsmiljøet, hvilket har resulteret i ekstra omkostninger på cirka 1,6 millioner kroner, mens den anden vedrører forøgede arkæologiske administrationsudgifter relateret til udgravninger, bygge- og plansager på samlet 1,2 millioner kroner.

Som følge heraf har Museum Sydøstdanmark gennemført besparelser på over 2,1 millioner kroner i budgettet for 2024. Disse besparelser har ført til opsigelse af en medarbejder, uopslåede ledige stillinger, nedskæringer i driftsomkostningerne samt udskyldelse af anlægsinvesteringer til 2025.

Også unikke kulturoplevelser i 2025

Besparelserne påvirker ikke museernes åbningstider og udstillinger. Med årets særudstilling “Forladt” på Holmegaard Værk, skabt i samarbejde med Jan Elhøj og Morten Kirckhoff, udstillingen “Magt” på Danmarks Borgcenter samt en ny udstilling om hekse, der åbner i juni på Køge Museum, forventer museet at nå ud til et bredere publikum i 2025, og at besøgstallene dermed vil vende tilbage til det normale, lyder det i pressemeddelelsen. 

Arbejdet med at etablere Borgring Oplevelsescenter fortsætter som planlagt og centeret forventes at åbne i 2025. 

Museum Sydøstdanmark ser optimistisk på fremtiden og ser frem til igen at byde et stort publikum velkommen i 2024.

Kommentarer