Rødvig

Museum udgraver Palisadeanlægget ved Rødvig

Se billedserie

Museum Sydøstdanmark er tilbage i Rødvig for at foretage yderligere undersøgelser af det såkaldte palisadeanlæg, de kom på sporet af i 2016 ved en forundersøgelse forud for byggeriet af en sportshal.

Palisadeanlægget stammer fra den sene del af tragtbægerkulturen, som udgør en periode i den første halvdel af bondestenalderen. Anlægget er således formentlig ca. 5000 år gammelt. Et palisadeanlæg er en konstruktion af flere stolperækker – eller palisader, der afgrænser et område, som formodes at være anvendt til samlingsplads.

Palisadeanlægget ved Rødvig består af en minimum femdobbelt stolperække, der helt eller delvist har afgrænset et areal på knap 2 ha på toppen af et plateau i den nordlige kant af Rødvig tæt på ådalen omkring Lejdebækken.

I december 2016 udgravede Museum Sydøstdanmark en mindre del af palisadeanlægget, for at kunne frigive den pågældende del af arealet til anlægsarbejdet i forbindelse med halbyggeriet. Ved udgravningen blev ca. 2500 kvm muldlag afrømmet med gravemaskine, hvorved de kunne studere de nedgravninger – det vil sige stolpehuller – der er etableret i den lyse undergrund, og som siden er fyldt op med mørkere muld. Udgravningen viste også, at en stor del af stolpehullerne er nedslidte som følge af dyrkning.

Læs også: Kæmpe fortidslabyrint ved Rødvig mystificerer arkæologer

Derfor har museet søgt og fået en bevilling fra Slots- og Kulturstyrelsens pulje til dyrkningstruede fortidsminder, med henblik på at afdække mere af palisadeanlægget på de arealer, der er inddraget til dyrkning igen. Stevns Kommune, som ejer jorden, og forpagter på arealet har ligeledes været utroligt velvilligt indstillet i forhold til at lade Museum Sydøstdanmark komme til at foretage undersøgelser på arealet.

Dette års udgravningskampagne fokuserer derfor på palisadeanlæggets sydlige del, hvor man følger palisadeforløbene og prøver at udskille eventuelle arkitektoniske detaljer som for eksempel åbninger i palisaden, udbygninger samt spor efter reparationer med videre.

Entreprenør Preben Mejdal fra Klippinge, som er museets faste og usædvanligt dygtige maskinfører, har afrømmet udgravningsfeltet. De opmåler de arkæologiske anlæg med GPS og udgraver mange af anlæggene med henblik på iagttagelser af stolpernes dimensioner, hvilket giver indblik i arbejdsindsatsen bag det store palisadebyggeri, og for at forstå sammenhænge mellem forskellige palisadeforløb. Slutteligt hjemtages prøver til videre undersøgelser.

Museum Sydøstdanmark startede udgravningen tirsdag den 8. august og feltet forventes lukket igen inden 1. september. Færdsel på feltet uden aftale frabedes, da det kan medføre at vigtige observationer går tabt.

Kommentarer