Rødvig

Nu åbner billetsalget til KLINT

klint_logo_1

Boesdal: Der er urpremiere på KLINT – en musikdramatisk forestilling om kalk, kridt og meteornedslag – til august.

KLINT bliver opført fire gange i Boesdal Pyramiden fra den 18. til 21. august 2016. Nu er det utraditionelle musikalske projekt så langt, at de tager det næste store skridt: billetsalget åbnes.

Stevns Klint, lag på lag, kridt, flint og kalk. Millioner af år. Midt i det hvide, en stribe af død, af mørke. Katastrofe.

Siden efteråret 2014 har makkerparret Birgit Løkke og Lene Vestergård komponeret, skrevet og udviklet på deres store værk KLINT. Dramaet fra undergrunden, der i sommeren 2014 gjorde Stevns Klint til UNESCO Verdensarv, iscenesættes som musikalsk drama i Pyramiden i Boesdal Kalkbrud.

Og der skal gerne sælges billetter. Der er plads til 440 tilskuere, hver aften, i det store rum. Publikum kommer til at sidde i cirkler med ryggen mod midten, hvor et højt stillads bliver sat op.

Sangerne, både de professionelle sangere og koret, vil bevæge sig mellem forreste publikumsrække og Pyramidens kant.

På den kæmpestore ’scene’ hele vejen rundt vil 12 jernplader hænge ned fra tagkonstruktionen, der vil være lange trækasser hvor runde flintesten kan buldre af sted og kalkblokke i forskellige størrelser ligger ligge klar til at blive inddraget i musikken.

Der er højt til loftet, plads til store bevægelser, til voldsomme lyde og stilhed. Og plads til at kunne forsvinde i mørket.

Den enorme tagflade belyses, så kalkstrukturer, mikrober, farver fra kridt, flint og vand træder frem i dynamisk sammenhæng med musikken.

Kor og solister lægger stemmer til mikroskopiske krebsdyr, havets brænding og den ødelæggende katastrofe, der for 66 millioner år siden udslettede dinosaurerne og halvdelen af alle dyrearter.

Lene Vestergård har skrevet teksten til KLINT. I lyrisk form beskrives millioner af års aflejringer af livsformer. Teksten tager afsæt i Pyramidens form: Den ligner en rur, et krebsdyr der under vandet sætter sig fast overalt og hvis kalkpanser beskytter dens bløde indre. Ruren har eksisteret før, under og efter dannelsen af klinten og den lever endnu i dag.

rur-på-musling

I KLINT ’fortæller’ ruren det svimlende drama om undergrunden.

Perkussionist Birgit Løkkes komposition over det historisk-geologiske perspektiv bruger klintens lag, nærmest som et partitur. Aftegningerne er omsat til rytmer, korklange og elektronisk behandlede naturlyde.

Tonaliteten i de enkelte satser er valgt ud fra kalklagenes ’egenklang’. Geologerne Morten Hjuler og Niels Hemmingsen Schovsbo, GEUS, kan tidsfæste kalklag gennem deres egenfrekvens. Birgit Løkke har sammen med geologerne og lyddesigner Jesper Siberg optaget lagenes lyde.

Disse bliver sammen med optagelser af havets brænding og andre naturlyde bearbejdet elektronisk. De bearbejdede lyde danner grunden i kompositionen, i samklang med kor, sangsolister, lys og tekst.

Der samarbejdes på kryds og tværs omkring KLINT

Østsjællands Museum, naturvejleder Kirsten Føns og teaterpædagog Sine Sværdborg er i fuld gang med det pædagogiske projekt for 4. klasser, der er udsprunget af KLINT. Kunstnere fra KLINT deltager som lærere.

En række lokale erhvervsdrivende støtter op om projektet:

A/S Adamsen udlåner sin lift uden beregning, Steve Stilladser stiller stillads til rådighed, Løje El er behjælpelig med etablering af el-løsninger og Stantek har givet en særdeles favorabel pris på jernplader. Tømrer Flemming Schrøder har været med til at udvikle ’prototypen’ på de lange trækasser. Holtug Savværk fremstiller de resterende syv trækasser ganske billigt.

De Forenede Dampvaskerier A/S samler slidte hvide lagner som skal indgå i forestillingen. Studerende fra Horisonten STU, Store Heddinge deltager med stoleopstilling og mørklægning.

Foreningen Boesdal har fra ideen til KLINT blev født støttet op om projektet. De stiller Pyramiden gratis til rådighed og de står for nogle af de praktiske opgaver på forestillingsaftner.

Højerup Kirkes menighedsråd stiller kirken til rådighed for korprøver.

Stevns Teaterforening er gået ind som arrangør af premieren og KLINT benytter teaterforeningens samarbejdspartner place2book til salg af billetter.

Samtidig med at man køber sine billetter til KLINT på nettet, kan man bestille Picnicboxe fra Restaurant Harmonien, Rødvig.

Herudover er en lang række enkeltpersoner med som frivillige i uundværlige praktiske funktioner.

VisitSydsjælland-Møn vil medvirke til at synliggøre KLINT også udenfor Stevns’ kommunegrænse og overfor turister.

– Det er dejligt at møde opbakning på så mange niveauer, siger Lene Vestergård og fortsætter:

– Og jeg er så imponeret af korsangerne. De kaster sig ud i de særeste lyde, som Birgit beder dem om.

Man kan følge arbejdet på KLINT Blogger på facebook.

KLINT efterlyser 4 topersoners kridtsave

– Vi skal bruge 4 topersoners kridtsave i forestillingen (har én)
Savene vil selvfølgelig blive leveret tilbage efter sidste forestilling, oplyser Lene Vestergård, der kan kontaktes på telefon 26 25 33 35.

Billetpriser:

  • 1. række       200 kr.
  • 2.-3. række   180 kr.
  • 4.-5. række   160 kr.
  • 6.-7. række   140 kr.

I alle priskategorier halv pris for unge under 25 år.

Billetter købes på www.stevns-teater.dk

Medvirkende i KLINT:

  • Josefine Cronholm, Hanne Skov og Uffe Jonas, sangere.
  • Birgit Løkke, perkussion, sang og direktion
  • Lene Vestergård, tekst og sang
  • Jesper Siberg, lyd/klangbearbejdelse og afvikling af den elektroniske musik.
  • 12-14 korsangere

Bag KLINT:

  • Komponist og musikalsk indstudering: Birgit Løkke
  • Tekst og iscenesættelse: Lene Vestergård
  • Lysdesigner: Pernille Plantener, Grønnegade Teater, Næstved
  • Lyddesigner: Jesper Siberg
  • Produktionsleder: Christian Bysted
  • Instruktørassistent: Line Fisker

KLINT er støttet af: Statens Kunstfond, Region Sjællands Vækstforum, Stevns Kommune og Danske Populær Autorer.

Interesserede kan læse mere om formen, samarbejde med geologer, lokale partnere, medvirkende m.m. i projektbeskrivelsen som kan downloades her. (pdf-fil)

KLINT opføres torsdag den 18. til søndag den 21. august, alle fire aftner klokken 20.00, i Pyramiden i Boesdal, Boesdalsvej 20, 4673 Rødvig

Kommentarer