Nye muligheder i Hårlev – borgermøde på biblioteket
Biblioteket i Bredgade skal være rammen for liv, udvikling og muligheder. Kom og hør, hvad det kan for byen og dig.
Onsdag den 23. november inviteres alle til at komme på Hårlev Bibliotek, hvor der for første gang rigtig løftes sløret for planerne og ønskerne for Bredgade 1.
I flere år har besøgs- og udlånstallet i Hårlev været nedadgående og flere gange har politikerne kigget på, hvad konsekvensen af den mindre brug skal være. Men mulighederne for huset har vist sig store – så store, at både Stevns Kommune og Nordeafonden støtter omskabelsen af dele af biblioteket til børnekulturhus. Men Bredgade 1 er mere end bibliotek og det skal det stadig være, men hvordan kan huset blive endnu mere levende og give plads til alle generationer? De visioner inviterer biblioteksleder, May-Britt Diechmann, til at blive klogere på.
– Det her hus kan virkelig blive et levende, bankende hjerte i Hårlev. Nu starter vi med børnedelen, som Nordeafonden flot støtter, og det kommer til at få betydning for hele biblioteksdelen af huset, siger May-Britt Diechmann, som kan se behovet for et sted for børn og deres familier. Både med litteratur, læsning og kultur. Men der er også behov for mere.
– Der bliver stadig voksenudlån, men i et andet omfang. Og så skal vi tænke hele huset, men også udearealerne ind i den kommende proces. Dét skal vi have brugernes og borgernes input til. Og derfor håber vi, at rigtig mange møder op, når vi nu tager hul på dialogen om, hvad vi skal have dialog om i fremtiden, slår
bibliotekslederen fast.
En del af mødet skal bruges til at blive klogere på, hvad der er særligt for Hårlev, og hvad der er brug for i et hus, hvor der skal være plads til både nye gæster og garvede brugere, til de helt små på 0 år og dem med grå stænk i håret.
Til mødet kommer også NOAA, der er arkitekterne, der skal styre processen med ombygningen af det nuværende biblioteksrum.
– I netop sådan et projekt som i Hårlev er det vigtigt først at skabe en dialog om ønsker og behov, men også om, hvor man kan få indflydelse og hvad der er givet på forhånd, siger Ole Smith fra NOAA. De har gode erfaringer med netop biblioteks- og kulturrum senest i Gladsaxe, hvor biblioteket i Høje Gladsaxe ikke bare skulle flytte lokaler, men også åbne for endnu bredere samarbejde med forskellige foreninger, frivillige og kommunale tiltag.
– Vi synes netop at samskabelsen er vigtig. Så det både imødekommer bibliotekets behov og visioner, og så det bliver et sted, hvor Hårlevboerne kan se sig selv og hvor endnu flere fra hele Stevns om omegn, har lyst til at tage hen.
Mødet på biblioteket bliver det første i en række møder om biblioteket, huset og området omkring og om, hvordan det kan løfte livet i Hårlev.
Baggrund
Biblioteksleder, forvaltning og politikerne har kigget på, hvordan man kan bevare et bibliotekstilbud i Hårlev og samtidig nå endnu længere ud.
Som en del af både bosætningsstrategi, læselyst og sprogudvikling er tanken, at et stort område af biblioteket skal åbne for børneliv og -udvikling. Et sted, hvor man kan lære og lege, læse og være, uanset om man kommer alene, med sin skoleklasse eller søndag eftermiddag med sin familie.
På Københavns hovedbibliotek har man udviklet LÆS, som er en hel etage for børn og deres voksne. De overordnede formål med LÆS er sprogudvikling for de allermindste, lære at læse op til 6 år, og ikke mindst at blive ved med at læse fra 6 – 12 år.
Etagen er meget velbesøgt og både sammensætningen og erfaringerne fra LÆS ligger til grund for udviklingen af biblioteksrummet i Hårlev.
I arbejdet med LÆS i en stevnsk kontekst er det blevet tydeligt, at mulighederne for huset og udeområdet i Bredgade kan udvikles og bruges til gavn for endnu flere, så huset bliver et kulturhus for alle generationer. De muligheder inviterer Stevns Bibliotekerne nu til møde om.
Tid og sted
Onsdag den 23. november, klokken 19 på Mødestedet, Bredgade 1, Hårlev.
Tilmelding til mødet er gratis og skal ske på stevnsbib.dk eller ved henvendelse på biblioteket i Hårlev, Strøby Egede eller Store Heddinge.
Kommentarer