Store Heddinge

Nyt samarbejde skal få unge til at stemme

stemmeseddel

Stevns Kommune deltager i et samarbejde der skal få flere unge til at stemme ved EU-valget

Et samarbejde mellem mere end 30 kommuner og DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd – skal få flere unge til at stemme ved Europa-Parlamentsvalget den 25. maj. Udsendelser af huske-sms og personlige markering af valgdeltagelse er blandt initiativerne.

Ved seneste Europa-Parlamentsvalg i 2009 var valgdeltagelsen kun 59,5 procent på landsplan, mens 60,7 procent af vælgerne i Stevns Kommune fandt vej til stemmeboksen. Undersøgelser indikerer, at især unge fravalgte stemmeboksene. Og valgdeltagelsen ville have været endnu lavere, hvis ikke det var for den samtidige folkeafstemning om tronfølgeloven.

Derfor fortsætter DUF indsatsen for øget valgdeltagelse. Det sker med en kampagne i samarbejde med blandt andet Stevns Kommune, der under overskriften “Valget er dit. Stem for demokratiet” opfordrer de unge vælgere til at stemme.

– Jeg kan ikke understrege nok, hvor vigtigt det er at stemme ved et valg, og derfor bakker vi fuldt op om DUFs aktiviteter. Denne gang skal vi stemme ved et EU-valg og om patentdomstolen, og jeg kan godt forstå, hvis det er to ting, som virker fremmed, og som noget, der ligger langt væk fra dagligdagen. Men det stadig vigtigt at forholde sig aktivt til tingene, og derfor håber jeg meget, at den høje valgdeltagelse, vi så ved kommunalvalget i november smitter af på valget den 25. maj, udtaler borgmester Mogens Haugaard Nielsen.

I dagene op til valget den 25. maj udsendes der huske-sms’er til unge førstegangsvælgere i kommunen, og på valgstederne bliver alle vælgere tilbudt et klistermærke, der efter amerikansk tradition viser, at vælgeren har stemt og opfordrer andre til at stemme. DUF samarbejder desuden med Københavns Universitet om et stort forskningsprojekt, der kortlægger unges valgdeltagelse, hvor flere kommuner bidrager med relevant data.

DUF-formand: ”Ikke hvile på laurbærrene”

– Det er afgørende, at vi ikke hviler på laurbærrene efter succesen ved kommunalvalget, men fortsætter vores målrettede arbejde med at øge unges valgdeltagelse’, understreger DUFs formand, Signe Bo, og tilføjer:

–  Kun ved kontinuerligt at vænne unge til at deltage ved alle danske valg kan vi sikre en fast, højere valgdeltagelse blandt unge – også til kommende kommunalvalg. Og derfor er det kommunale bidrag til kampagnen så vigtig for at fremtidssikre demokratiet.

DUFs indsats for at øge valgdeltagelsen er forankret på valgsitet stem.dk, hvor vælgerne både kan læse om valget og få forståelse for valghandlingen. Indsatsen er resultatet af et samarbejde med Udenrigsministeriet, Økonomi- og Indenrigsministeriet, Københavns Universitet, Europa-Parlamentets informationskontor i Danmark.

DUF samarbejder med mere end 30 kommuner om at øge valgdeltagelsen ved Europa-Parlamentsvalget. Kommunerne deltager i ét eller flere ben af kampagnen, der omfatter indsamling af data om valgdeltagelse, udsendelse af sms til førstegangsvælgere og markering af valgdeltagelsen med klistermærke. Se den fulde oversigt over deltagende kommuner på stem.dk

Kommentarer