Højerup

Østsjællands Museum udgiver 2 års forskningsprojekt

Østsjællands Museum kan nu fastslå at de fisk der uddøde forsvandt lige under grænsen, og de nye dominerede arter af fisk opstod ganske hurtigt, indenfor få tusinde år efter grænsen.

To års møjsommeligt geologisk detektiv arbejde på Østsjællands Museum er netop blevet afsluttet og resultaterne er blevet publiceret i et internationalt geologisk tidsskrift.

Studiet drejer sig om hvordan fiskene udviklede sig hen over den geologiske grænse mellem Kridt og Tertiærtiden, bedre kendt som K/T. Grænsen som man i Stevns Klint kan se som Fiskeleret.

Rundt omkring i verden har der tidligere været lavet studier og sammenligninger af fiskefaunaen fra henholdsvis Kridt og tertiærtiden, men disse studier har altid lidt under at man ikke havde en komplet lagserie som den der findes ved Stevns Klint.

– Takket være det nye studie på Østsjællands Museum kan vi nu fastslå at de fisk der uddøde forsvandt lige under grænsen, og de nye dominerede arter af fisk opstod ganske hurtigt, indenfor få tusinde år efter grænsen. Desuden viser det sig også at den fiskefauna der opstod efter katastrofen, eksisterede stort set uændret op gennem de næste mange millioner år, forklarer Museumsinspektør, geolog, ph.d. Jesper Milàn.

– Studiet beskriver også for første gang videnskabeligt det hidtil eneste kendte samlede skelet af en fisk der er fundet i fiskeleret. Og det er også på tide, for det viste sig at det selvsamme skelet måske har været kendt i over 150 år! og endda måske er netop det skelet der i 1849 fik den Danske geolog George Forchhammer til at navngive laget Fiskeleret, oplyser Jesper Milán.

På Geologiens Dage den 16. september vil Museumsinspektør Jesper Milàn fortælle hele historien om fisken i Fiskeleret på Stevns Museum.

Studiet er netop blevet publiseret i Bulletin of the Geological Society of Denmark og er udført i samarbejde med Werner Schwarzhans fra Hamborg der er Europas førende ekspert i fossile øresten fra fisk. Studiet blev støttet af en bevilling fra Kulturministeriets Forskningsudvalg.

Artiklen kan downloades gratis på Dansk Geologisk Forenings hjemmeside:

En populærvidenskabelig version af historien om fisken i fiskeleret blev i december udgivet af Aktuel Naturvidenskab.

Kommentarer