Pressede familier spejder efter sommerferie ovenpå coronakarantæne

En aktiv familieferie i de sydfranske bølger giver en masse sjove oplevelser for hele familien, og det er tiltrængt efter en tid, hvor coronakrisen har tæret på familielivet. Foto: PR.

Danske familier har aldrig været så meget sammen som under nedlukningen af landet, og det lægger et pres på familielivet. Familiepsykolog anbefaler sceneskift og fysiske fællesoplevelser.

Coronakrisen har skabt begrænsninger for både bylivet, foreningssporten, kulturoplevelser og adgangen til det kollegiale fællesskab om kaffeautomaten. Flere hundredetusinde danskere har været hjemsendt og overladt til familien og hjemmets fire vægge. For nogen danske familier har det tæret på evnen til at rumme hinanden. Det fortæller familiepsykolog Charlotte Diamant.

– Coronakrisen har enten påvirket familien positivt eller negativt. For nogen har den skabt mere nærvær og mindre stress, fordi forældrene er mere hjemme. For andre har det givet anledning til voldsom frustration og konflikt i hjemmet i forhold til at give plads og tilgodese hinandens behov. At der heller ikke har været mulighed for at lave noget sammen uden for hjemmets rammer er ekstra brænde på bålet til et presset familieliv, siger hun.

Kun overgået af savnet til samvær med venner og familie i større forsamlinger er ferierejsen med familien det, som danskerne glæder sig mest til at genoptage, når pandemien tillader det. Det viser en undersøgelse fra Epinion. Den tendens ses hos blandt andre rejsebureauet De Brede Planker, hvor sommerferiebookinger for 2021 er i høj kurs.

– Måske netop på grund af corona har vi bare fra juli til oktober i år oplevet en stigning på 15 procent i bookinger af familiesommerrejser sammenlignet med samme periode sidste år. Det giver os en helt klar indikation på, at de danske familier er sultne efter aktive ferier i udlandet ovenpå flere måneder med pandemiens begrænsninger, siger Christoffer Backman, der er direktør ved De Brede Planker.

Behov for at skabe nye minder

Det er bruddet på de faste rutiner, aflysning af sociale tilbud og isolation fra den vante omgangskreds, som har været med til at skabe gnidninger i familierne. Mange har nu et behov for at få ladet batterierne op igen, og ifølge Charlotte Diamant kan frustrationen hos familierne afmonteres ved at finde sammen om fælles aktiviteter i nye omgivelser.

– Selvom man elsker hinanden, så har man også brug for at se hinanden i en ny kontekst. Især efter at hverdagen har ændret sig radikalt. Her er en aktiv ferie oplagt. Familien samles om en fælles udfordring, og det kan medvirke til, at der opstår en ny livsgnist blandt familiens medlemmer. På den måde skabes der nye og gode minder, som familien kan tage med hjem, og det giver en fornyet energi, siger Charlotte Diamant.

Ridetur på de franske bølger

Hos De Brede Planker har bureauet specialiseret sig i aktive ferieformer, men når det kommer til familieturen, så er surfcampen i Sydfrankrig den absolutte vinder blandt de danske familier.

– Vores familievenlige surfcamp i det franske Bordeaux er en eftertragtet ferie, da den giver mulighed for, at familien kan være sammen om at lære at surfe, samtidig med, at der er plads til at nyde sandstrand og sydfransk sol, når energien slipper op sidst på dagen. På den måde samles hele familien om en sjov og udfordrende aktivitet, hvor de fleste starter på nul, men tager fra surfcampen både med et nyt skill og rygsækken fyldt med oplevelser, som de deler med deres nærmeste, siger Christoffer Backman.

Kommentarer