Store Heddinge

Regeringen symptombehandler manglen på arbejdskraft og forsømmer at sikre os for fremtiden

Lars Løkke Rasmussen har netop givet Dansk Industri en julegave før tid: Han vil sænke beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft. Samtidig ser ledige danskere til fra sidelinjen og 10.000 unge er i skolepraktik. Statsministerens enøjede fokus på arbejdskraft sikrer os ikke for fremtiden.

Skrevet af Per B. Thomsen

Der er mange myter i medierne om manglen på arbejdskraft. Den nuværende mangel er fortsat lavere end i 2007, da den sidst var på sit højeste. Og den er fortsat isoleret til bestemte professioner i specifikke brancher. Samtidig er der en uudnyttet reserve af ledige, som bare venter på at komme i job. Og der er unge i skolepraktik, som er klar til at underskrive en lærepladsaftale, hvis bare virksomhederne bød sig til.
Når Lars Løkke opfordrer til at nedsætte beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft, styrer han altså landet med kun det korte lys tændt.
Hvis vi sikrer et ordentligt uddannelsesløft nu – som samtidig kan afhjælpe virksomhedernes mangel på arbejdskraft – så sikrer vi Danmark også i fremtiden.

Kommunerne kan med få skridt hjælpe virksomhederne langt
Der er meget man kan gøre på kommunalt plan. Her er bare tre bud:
Uddan de ledige
Kommunerne bør gå sammen og udnytte de regionale kontaktråd til at koordinere en uddannelsesindsats for deres ledige. Så skaber vi de rette hænder, til de søgende virksomheder og mindsker arbejdsløsheden.
Brug de seks ugers jobrettede uddannelse
Seks ugers jobrettet uddannelse er en rettighed for de ledige, som bruges for lidt. Man kunne med fordel tænke den sammen med opkvalificeringsjob. På den måde kan virksomheden tage uddannelsesansvar samtidig med at de får løst de opgaver, de mangler hænder til, og får samtidig en kvalificeret medarbejder mange år frem.
Brug puljen til opkvalificering
Der er afsat 37 millioner kroner til en pulje til opkvalificering. Kommunerne kan gøre brug af midlerne, men gør det ikke. Det handler bare om at komme i gang, der er ingen gode argumenter imod.

Uudnyttede skolepraktikelever kan løse virksomhedernes udfordringer
Virksomhederne skal til at gøre brug af de lærepladssøgende unge. Argumentet om, at de ikke har råd i nedgangstider og ikke tid i opgangstider er blot en dårlig undskyldning for ikke at tage ansvar for fremtidens arbejdsmarked.

Brug skolepraktikeleverne
Erhvervsuddannelserne og arbejdsmarkedets parter må kunne lykkes med at sænke antallet af skolepraktikanter. Vi gør den unge og samfundet en bjørnetjeneste, når vi ikke arbejder hårdere på at sikre, at den unge får en underskrevet lærepladsaftale fremfor en skolepraktik. Der skal mere opsøgende arbejde til – og virksomheder som forstår vigtigheden af at tage ansvar for den fremtidige arbejdsstyrke.

Tag flere voksenlærlinge
Det er positivt at trepartsaftalen øger antallet af lærlinge, men vi er nødt til at øge indtaget af voksenlærlinge endnu mere. Helt konkret bør tilskuddet til en voksenlærling være det samme som til andre lærlinge – uanset om den voksne har en uddannelse med i bagagen eller ej.

Mindsk bureaukratiet ved arbejdskraftimport – men behold beløbsgrænsen
Flere virksomheder benytter sig allerede af reglerne om beløbsgrænse, fast-trackordning og positivlister. Jeg hører fra tid til anden om bureaukratiske barriere, som de oplever. Her kunne statsministeren passende starte med at sætte ind.

Når Lars Løkke vil sænke beløbsgrænsen, springer han direkte til det sidste redskab i værktøjskassen. Der er mange muligheder, som endnu ikke er udtømt. Kære statsminister, start med dem!

Kommentarer