Strøby

’Fra skrot til wok’ på Strøbyskolen

StrøbySkolen og Dagli’Brugsen startede i dette skoleår et samarbejde omkring frasorteret mad fra supermarkedet.

Eleverne på valgholdet ’upcycling’ får hver onsdag nogle af de madvarer, der ikke kan sælges i butikken, og tilbereder dem derefter som forskellige frokostretter.

– Ingen ved på forhånd, hvad eleverne skal trylle med, og det bringer noget innovation og kreativitet ind i klasselokalet, som ellers ikke ville være der, forklarer den ene af valgholdets lærere Maria Heidelbach til Folkeskolen.dk.

Maria Heidelbach henter de frasorterede madvarer, som er pakket i en kasse af Dagli’Brugsen s uddeler, Steen Bjarke Hansen, på vej til skole. Der er som regel både kød og grønt i kassen. Maria Heidelbach tager madvarerne op af kassen, en efter en og så er det holdets opgave at brainstorme på mulige retter.

– Det er ikke koordineret, det mad, de laver, men en masse sideretter, der så passer mere eller mindre sammen, siger Maria Heidelbach der fortsætter:

– Det er en fed måde at lære eleverne om madspild på en helt nede på jorden og praktisk måde. Vi viser dem, at man ikke altid behøver at købe nyt for at lave noget lækkert.

Eleverne fordeles i grupper alt efter hvad de har lyst til at lave. De får ingen opskrifter, for Maria Heidelbach ved ikke på forhånd, hvilke madvarer der er i den ugentlige kasse hun får udleveret. Eleverne finder i stedet opskrifter på nettet eller også prøver de sig frem.

Henning Urban Dam Nielsen, der er afdelingsleder på Strøbyskolen, initiativtager til valgfaget. Han kender Steen Bjarke Hansen, Dagli’Brugsens uddeler, fra sine indkøb. Og uddeleren kender mange af eleverne fra erhvervspraktik. Så da Henning Urban Dam Nielsen fik idéen til et samarbejde med Dagli’Brugsen for at mindske madspildet, var det nemt at få Steen Bjarke Hansen med på idéen.

– Jeg tænkte, at bæredygtighed og madspild er så meget på dagsordenen og så vigtigt et emne, at jeg begyndte at tænke over måder at få det ind i undervisningen på på en sjov facon. De unge skal kunne tage stilling til madspild. Det stiller også krav til elevernes færdigheder og innovative tanker, fordi man skal finde på noget nyt hver gang ud af ikke ret meget«, siger Henning Urban Dam Nielsen til Folkeskolen.dk.

’Upcycling’-valgholdet består af 40 elever fra 8. og 9. klasse og det har eksisteret siden august  dette skoleår. De skiftes til at være i køkkenet eller i sløjdlokalet. Her har arbejder elever efter samme principper, bare med håndværk i stedet for madlavning. Eleverne skal skabe nye ting af  redskaber og materialer, som ellers ville blive smidt ud.

Valgholdet har to lærere, Maria Heidelbach og Rikke Harling, der skiftes til madkundskab og sløjd.

Rikke Harling fortæller, at det kun sjældent går så galt med madlavningen, at det bliver uspiseligt.

– Vi siger også til eleverne, at de skal tage madpakke med, selvom det er onsdag. For risikoen er jo, at intet lykkes, og vi ved heller aldrig, hvad eller hvor meget Steen har til os, siger Rikke Harling til Folkeskolen. Det er dog sjældent at eleverne får brug for deres madpakker.

Om Upcycling

Upcycling er genbrug af ting og mad, man ellers ville betragte som affald. Upcycling handler om at give ’affald’nyt liv og muligheder – anderledes end genbrug, hvor formålet blot er at bruge en ting flere gange til samme formål.

 

Kommentarer