Soldater hyldet i aftensolen i Højerup
Højerup: Onsdag den 5. september klokken 18.30 blev soldater mindet og hyldet for deres indsats af Hjemmeværnet ved Halifax stenen foran Højerup ny kirke.
Allerede inden klokken 18.30 onsdag aften var der samlet mange mennesker på parkeringspladsen foran Højerup Ny Kirke. Distriktshistoriker Niels B. Pedersen for Hjemmeværnsdistrikt Midt- og Vestsjælland, tog imod og hilste pænt på alle der kom.
Omkring 60 mennesker var mødt op for at deltage eller overvære kransenedlægningen ved Halifax stenen, som er en mindesten for de nedskudte RAF flyvere som omkom under Anden Verdenskrig ved Stevns.
De 10 fane som blandt andet tilhørte Hærhjemmeværnet for Midt og Vestsjælland, Hjemmeværnskompagni Stevns, De Danske Forsvarsbrødre fra Kongsted, Karise og Stevns med flere.
Fanebærerne gik langs Højerup Ny Kirke hen til stenen, hvor Højerups sognepræst og tidligere orlogspræst Eigil Andreasen, indledte med en lille tale, hvorefter han førte an og bad Fader vor sammen med de fremmødte, hvorpå kransen blev lagt ved stenen og folk mindes de faldne soldater.
Aftensolen skinnede i trompeten, som den spredte sine toner udover forsamlingen og der blev til sidst sunget salmen “Altid frejdig, når du går”.
Niels Pedersen sluttede af med at takke alle for deres deltagelse og inviterede dem der havde lyst med ind på Traktørstedet Højeruplund til kaffe og æblekage og ikke mindst til foredrag af sognepræst Eigil Andreasen om hans tid som orlogspræst på militærskibet Thetis, da det skulle ledsage nødhjælpsskibe fra Kenya til Somalia og beskytte dem mod pirater tilbage i 2008, som de dog ikke så nogen af.
Stevns.nu talte med nogle at deltagerne, som med stor interesse havde hørt foredraget. Én af dem var H. C. E. Nielsen fra Strøby Egede, som nogle måske vil huske som kommunalbestyrelsesmedlem i Vallø tilbage i årene 1970 til 1982. I 1952 var han med til at starte Politihjemmeværnet, det handlede og handler stadigvæk om at skulle stå til rådighed for politiet. For at være med i kompagniet, skal man have en hjemmeværns- og politiuddannelse. Tilbage i 1952 var én af opgaverne at kunne bevogte H.C. Ørstedsværket, hvis det blev nødvendigt.
Der var ingen tvivl om at alle havde nydt aftenen og distriktshistoriker Niels B. Pedersen sluttede aften af med at takke for god ro og orden, hvorefter han inviterede alle til at deltage igen til næste års arrangement.
Kommentarer