Kultur

Stevns fejrer ikoniske kalkovne på Boesdal Kalkbrud

Kalkovnene ved Boesdal Kalkbrud før restaurering. Foto: Stevns Kommune

I starten af 2022 fik Stevns Kommune et tilsagn om støtte fra Augustinus Fonden på godt 1,1 millioner kroner til at restaurere de to kalkovne, der står som vartegn for en svunden industri på kanten af Boesdal Kalkbrud.

Nu er restaureringen færdig, og det fejrer Stevns Kommune og Stevns Klint Experience onsdag den 6. december 2023 klokken 16 til 17.30.

– Kalkovnene er en del af vores fortælling om Boesdal Kalkbrud, som har udviklet sig fra at være et industriområde til nu at være et rekreativt centrum for vores formidling af Stevns Klint Verdensarv. Det er en vigtig fortælling, og derfor er jeg umådelig glad for, at vi nu med Augustinus Fondens støtte har fået restaureret de to ovnene, så de kan stå som et vartegn for området mange år endnu. Det skylder vi Augustinus Fonden tak for, og det glæder jeg mig til at fejre sammen med dem, lyder det fra borgmester Henning Urban Dam Nielsen (S).

Program

  • 16.00: Ankomst
  • 16.10: Tale og velkomst v/ borgmester, Henning Urban Dam Nielsen
  • 16.20: Kulturhistorisk oplæg v/ Tove Damholt
  • 16.30: Vandring på verdensarvs-stien inkl. oplæg v/ Anne Rosell Holt fra Klintetours
  • 17.00: Bålmad ved verdensarvs-logoet

Alle er velkomne til at deltage, men tilmelding er nødvendig senest søndag den 3. december.

Meld dig til her

Boesdal Kalkbrud og kalkovnene

De to kalkovne står lige oven for Boesdal Kalkbrud, og har været en del af kalkproduktionen i bruddet. Der har været brudt kalk i Boesdal siden 1920’erne. En del af kalken blev brugt til jordforbedring i landbruget.

Kalken blev knust og opbevaret i den store pyramide, og brændt i de to ovne.

I 1978 blev der brudt kalk i Boesdal for sidste gang. Skorstenene fra ovnene, den store pyramide i bruddet, og andre mindre bygninger, vidner dog stadig om områdets kulturhistorie.

I Boesdal Kalkbrud ligger også Stevns Klint Experience som oplevelsescenter for Stevns Klint UNE-SCO Verdensarv.

 

Kommentarer