Strøby

Strøby Kirke kan (måske) genåbnes næste år

Tilbage i maj 2015 besluttede menighedsrådet i Strøby på et ekstraordinært møde at lukke kirken, idet der var fundet skimmelsvamp i bunden af kirketårnet. Siden da har gudstjenesterne været afholdt i kirkerne i nabosognene.

Strøby Kirke har snart været lukket i tre år, og renoveringssagen er endnu ikke sendt i udbud. Menighedsrådsformanden John E. Hansen regner dog med at sende entreprisen i udbud i starten af det nye år, således at Strøby Kirke kan genåbnes i løbet af 2018.

Stevns har mange middelalderkirker, og de er dyre at vedligeholde. Renoveringssagen for Strøby Kirke har oven i det vist sig at være ekstra besværlig. For det første har der uenighed om processen i menighedsrådet. For det andet har Roskilde Stift krævet konsulentundersøgelser, som har forsinket sagen. Det skriver Stevnsbladet.

Uro i menighedsrådet

Menighedsrådsmedlem John Trap Andersen rejst en klagesag for både Roskilde Stift og Kirkeministeriet. Han kritiserer både menighedsrådets formand og Tryggevælde Provsti, for at have overtrådt udbudsreglerne samt for at inddrage en forsikringssum vedrørende kirkens administrationsbygning i den samlede renovering.

– De ansvarlige fra menighedsrådet, biskoppen, provsten og revisor er alle bekendt med det økonomiske svig og uredelighed, skriver John Trap Andersen til Stevnsbladet. Han har bilagt en række dokumenter, som også er sendt til Kirkeministeriet. Men ankesagen om brugen af forsikringsmidlerne vil formentlig ikke sinke renoveringen.

– Det har været mest hensigtsmæssigt at lade denne forsikringssum indgår i det samlede byggeprojekt. Den administrative bygning har naturligvis første prioritet, når kirken er genåbnet. Dette er forudsætningen for at komme videre med processen. Jeg ser intet problem i at forsikringssummen indgår i det budget, som provstiet og menighedsrådet er blevet enige om, siger provst Erhard S. Westerberg til Stevnsbladet.

Tryggevælde Provsti fungerer som rådgivere i byggesagen, men i sidste ende er det menighedsrådet der har ansvaret som bygherre.

– Jeg håber snart, at der kommer en spade i jorden, lyder det fra provst Erhard S. Westenberg, der synes at sagen om Strøby Kirke er trist. Han beklager den hidtidige langsommelige proces, der ifølge ham blandt andet skyldes, at menighedsrådet har brugt en arkitekt, som ikke har større erfaring med restaurering af middelalderbygninger, og ikke kender ret meget til sagsgangen i ministeriet, nationalmuseet og konsulenter.

Derudover har Roskilde Stifts konsulenter stillet forskellige krav til renoveringen af den skimmelramte kirke.

Tør ikke sætte en dato

Hverken menighedsrådsformanden, John E. Hansen eller provst Erhard S. Westerberg, tør sætte en dato på genåbningen af kirken.

– Jeg har haft møde med to arkitekter og gennemgået hele byggesagen endnu engang, og nu skal indstillingen sendes til Roskilde Stift. Jeg tror, at den er i hus, men jeg kan ikke garantere, at Stiftet kræver nye konsulentundersøgelser, siger John E. Hansen. Han regner med at sende entreprisen i udbud i starten af det nye år, således at Strøby Kirke kan genåbnes i løbet af 2018.

Hverken Roskilde Stift eller Kirkeministeriet har ønsket at udtale sig.

Kommentarer