Strøby

Strøby Menighedsråd skal finde 11 mio. kr.

Strøby: Det vil koste omkring 11 millioner kroner at renovere den fugtskadede middelalderkirke i Strøby

Strøby kirke blev i marts måned sidste år lukket på grund af betydelig skimmelsvamp i dele af kirken. For menighedsrådet var det en rigtig trist sag at skulle lukke kirken, uden at kende til hverken en tidsramme og eller økonomien. Men menighedsrådet var, af hensyn til helbredsfare for medarbejdere og kirkegængere, nødsaget til at tage den drastiske beslutning om at lukke kirken indtil videre.

Dette  ’indtil videre’ har nu varet et år, og der er fortsat lang udsigt til at kunne åbne kirken.

Menighedsrådet har i den forløbne periode fået afdækket problemets omfang, som viste sig at være større end først antaget, og der foreligger nu forslag til løsning på en del af problemerne.

Læs også: Strøby Kirke skal igennem en omfattende renovering

– Vi har naturligvis haft involveret diverse myndigheder, som provsti, stiftet, kirkeministeriet og deres stab af eksperter, fortæller John E. Hansen, der er formand for menighedsrådet. Og han fortsætter:

– Dette arbejde tager desværre lang tid – også fordi løsninger af problemerne i en gammel middelalderkirke ikke sådan ligger lige for.

Problemerne består dels af udefra kommende fugt /vand, der primært kommer ind mellem sokkelstenene, og så består fugtvanskelighederne af fugt i selve kirkerummet, hvor der er behov for ventilation.

– Vi er heldigvis rigtig mange, der benytter kirken, og hvert enkelt menneske afgiver jo fugt, derudover transporteres fugt ind fra det våde vejr. Al denne fugt samles og fortættes på kirkens hårde og kolde overflader som gulv og vægge, og så har vi skaden, fortæller John E. Hansen og fortsætter:

– Vi har nu konkrete planer om at afvande rundt om kirken for på den måde at begrænse den udefra kommende fugt/vand. Det viser sig i øvrigt at kirken ligger på en stor lerflade, som overfladevand vanskeligt kan trænge igennem, så der sker en vis opsamling af vand i jorden omkring kirken.

– Vi skal have ændret varmetilførslen til kirken således, at der kan isoleres i hele gulvfladen og at kirkens varmekilde kan placeres i gulvet, for herigennem at begrænse den kuldebro som gulvfladen udgør.

Der skal endvidere etableres en sikker udluftning af kirkerummet for at ‘bære’ fugten ud.

– Alt dette betyder, at nu skal hele gulvet tages op, og der skal isoleres nedefra, samt etableres en ny varmeforsyning. Det er i sig selv en vanskelighed, idet vi som bekendt ikke i Strøby har hverken gas eller fjernvarme, hvilket betyder, at der skal etableres en selvstændig varmekilde, som samtidig i disse tider er rettet mod fremtiden. Vi undersøger for tiden muligheden for jordvarme, fortæller fortæller John E. Hansen.

Kirkeladen godkendt som kirkerum

Alle kirkens tjenester er gennem det sidste år blevet gennemført, om end i en række situationer på alternativ vis.

– Heldigvis har vi mulighed for at anvende både Valløby og St. Tårnby kirker, og biskoppen har godkendt Kirkeladen som kirkerum til brug for alle almindelige tjenester, afslutter John E. Hansen

Dette betyder en del ekstraopgaver for kirkens faste medarbejdere med blandt andet at flytte stole og borde, og på den måde ændre Kirkeladen til flere forskellige anvendelser.

Menighedsrådet søger for tiden at finde en finansiering til hele dette renoveringsarbejde, der budgetmæssigt antages at koste cirka 11 millioner kroner.

Kommentarer