Ungdomsskolen på vilde vulkaner

Stevns Kommune: Ungdomsskolens hold har oplevet delfiner, hvaler, vulkaner, gejsere og gletsjere
Stevns Kommunes Ungdomsskole har sendt et hold unge mennesker på en tur til Færøerne og Island. De sender rejseberetninger hjem i løbet af turen. Her kommer fjerde og sidste del af rejsedagbogen fra turen.
Efter en lang køretur fra Husavik til Reykjavik gjorde det godt med en god nats søvn under civiliserede forhold. Vi var heldige at finde et natlogi på et bed and breakfast, der havde stor forståelse for, at vi ikke lå på inderbanen med hensyn til økonomi.
Mandag den 7. juli startede derfor fint. Da vi, grundet det dårlige vejr, ikke havde været på hvalsafari i området omkring Husavik, måtte vi prøve lykken i Reykjavik. Her var vejret til gengæld med os. Vi kom på en dejlig sejltur hvor vi så delfiner, søpapegøjer og pukkelhvaler. Så vi fik fuld valuta for pengene.
Efter denne dejlige oplevelse var der et par timers fri leg i centrum af Reykjavik. Denne by ligner i det store og hele resten af Europas hovedstader, så det var der ikke det helt store sus i.
Ud på eftermiddagen kørte vi over Tingvalla-sletten til Geysar. Her fik vi lynhurtigt etableret vores Camp og fik indtaget et godt og solidt aftensmåltid. Efter dette var der gåtur til selve gejserne der lå dør om dør med campingpladsen. Her oplevede holdet de store kræfter, der arbejder i undergrunden. Dette udmønter sig i, at der cirka hvert fjerde minut kommer et styrtebad, når der springer en gejser. Gejserne skyder cirka 50 meter op i luften på dette tidspunkt af året.
Tirsdag den 8. juli blev der dømt tidlig vækning. Campen blev hurtigt brudt ned og morgenmaden indtaget. Herefter gik turen til Gullfoss, som ligger cirka 10 km fra Geysar. Vi så det imponerende vandfald, som er Islands næststørste. Det var muligt at komme helt tæt på, så man næsten kunne røre vandet. Heldigvis er der lavet en omhyggelig markering af, hvor det er tilladt at gå, således at sikkerheden var i orden.
Efter denne flotte oplevelse gik turen til Selfoss, hvor der blev gjort et holdt, så vi kunne få suppleret vores madbeholdning, vekslet penge med videre.
Herefter gik turen gennem det sydlige Island. Her gjorde vi holdt ved Seljalandsfoss, hvor vi kunne gå ind bag det flotte vandfald. Dette ligger for foden af Eyjafjallajøkul. Det var denne vulkan der var i udbrud i foråret 2010. På trods af at asken fra vulkanudbruddet lammede al flytrafik i Europa i en hel uge, var der ikke nogen synlige spor efter udbruddet.
Læs også: Ungdomsskolens Islandstur ramt af uvejr
Næste holdt var byen Vik, som ligger på Islands sydligste punkt. Denne by har et uldspinderi, hvorfra man kan købe mange forskellige produkter baseret på det fornemste islandske uld. Der blev handlet ind til den store guldmedalje. Det er ikke billige varer, men derimod varer af en usædvanlig høj kvalitet. Det hjælper dog lidt på økonomien, at man kan få refunderet cirka 15 procent ved udrejse. Varer man køber på Island er skattefrie, hvis man udfører dem.
Natten blev tilbragt på campingpladsen ved Skaftafjell. Dette punkt er samlingssted for hikere fra hele verden og summer af naturatmosfære. Det er ikke så mærkeligt, da pladsen ligger på sydspidsen af Vatnajøkull, som er Europas største isgletsjer. Den er på størrelse med Sjælland! Det er samtidigt udgangspunkt for en masse spændende aktiviteter, da det er en del af det enorme naturreservat.
Da vores Camp var pakket sammen onsdag den 9. juli gik turen op til naturcentret, hvor vi så en kort film om området. Derefter gik vi på hike til Svartfoss, som ligger oppe ad bjerget et par km fra campen. Dette er et superflot vandfald, der strømmer ned over nogle flotte basaltklipper.
Efter den korte vandretur var holdet klar til afgang. Første stop var Jökulsárlón-gletsjer lagunen. Denne issø blev gjort verdensberømt, da den optrådte i en 20 minutters sekvens i James Bond filmen “Die Another Day”. Selv om det koster spidsen af jetjager at sejle på issøen, tog vi alligevel en tur. Da det måske er den eneste gang man kommer på disse kanter, gælder det selvfølgelig om at få så meget med som muligt. Og vi blev ikke snydt. Det var en fremragende tur, hvor vi dels fik en god guidning, og dels fik lov at smage isen.
Turen fortsatte herefter til Høfn, hvor resten af dagen blev tilbragt i det lokale svømmebad; en god afslutning på dagen og samtidigt en god optakt til den natlige køretur til Seydisfjordur, som ventede os.
Dette er et læsertip. Du kan også sende billeder eller informationer til os via mail til: tip@stevns.nu
Kommentarer