Store Heddinge

Vi skal have endnu flere seniorer i job

Henrik Back Mortensen

Anbefalingerne fra Seniortænketanken lægger gode spor ud, som kan få endnu flere seniorer til at blive et par år mere på arbejdsmarkedet. Det siger Ledernes direktør og medlem af tænketanken, Henrik Bach Mortensen. Seniorernes stigende beskæftigelse har været en afgørende faktor for at fastholde opsvinget de senere år, og den udvikling skal fortsætte.

Hvis jeg skal pege på den største succeshistorie på det danske arbejdsmarked de senere år, er det, at langt flere over 60 og 65 år arbejder i dag. Den kraftigt stigende beskæftigelse blandt seniorerne er en helt afgørende faktor for, at vi har kunnet fastholde opsvinget i Danmark. Men potentialet er endnu større, og derfor er Lederne tilfredse med at bidrage til, at Seniortænketanken nu kommer med en række anbefalinger til, hvordan vi får endnu flere seniorer til at arbejde et par år længere eller vende tilbage til arbejdsmarkedet.

Sådan siger Henrik Bach Mortensen, direktør i Lederne og medlem af Seniortænketanken, som netop har afleveret sine anbefalinger til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard. Henrik Bach Mortensen mener, at anbefalingerne lægger nogle gode spor ud for at fortsætte den positive udvikling, som han håber, at ministeren vil arbejde videre med.

Vi skal ikke hvile på laurbærrene, men arbejde målrettet med, hvordan vi kan få endnu flere seniorer til at blive længere eller komme tilbage på arbejdsmarkedet. Vi kan bare kigge mod Sverige, hvor seniorernes beskæftigelse er betydeligt højere end i Danmark. Hvis danskerne arbejdede lige så længe som svenskerne, ville det svare til en øget beskæftigelse på 50.000 personer om året, siger Henrik Bach Mortensen.

Det skal være nemmere at fortryde pension

Ledernes direktør fremhæver især Seniortænketankens anbefaling om en særlig jobbørs for seniorer som en rigtig god idé.

Jeg ser store perspektiver i senior-jobbørsen, hvor virksomheder kan lægge job ud, som er særligt velegnede til seniorer. Det kan være permanente eller midlertidige job, som både kan være relevante for seniorer, der leder efter nyt job, eller for folk, der egentlig var gået på pension, men som savner arbejdslivet og gerne vil have et job igen, siger Henrik Bach Mortensen.

Han mener generelt, at vi skal blive bedre til at tilbyde en ”genvej” tilbage til arbejdsmarkedet for dem, som egentlig var gået på pension. Vi skal have ændret kulturen fra, at det er en definitiv beslutning at forlade arbejdsmarkedet, til at det er helt legitimt og normalt at tage en ny tørn i en periode.

Derfor er Lederne også meget enig i Seniortænketankens anbefaling om, at pensionsselskaberne skal tilbyde mere fleksible muligheder for delpension eller midlertidigt stoppe udbetalingen af arbejdsmarkedspension. Det er allerede muligt i lovgivningen, men det er ikke alle selskaber, som tilbyder kunderne de muligheder i dag. Og det bør de gøre.

Reglerne skal være enklere

Endelig fremhæver Henrik Bach Mortensen også anbefalingen om at nedsætte en særlig kommission, som skal komme med forslag til at forenkle pensionssystemet.

Der er allerede i dag en række gode muligheder, som gør det attraktivt for seniorer at arbejde længere. Men reglerne er svære at gennemskue for almindelige mennesker, og derfor vælger nogle måske at stoppe, selv om de egentlig godt kunne have lyst til at arbejde et par år mere. Derfor skal vi gøre reglerne mere enkle, så alle kan gennemskue de økonomiske fordele ved at arbejde længere, siger Henrik Bach Mortensen.

Kommentarer