Hårlev

DN efterlyser gule anemoner i Stevns Kommune

Gul_anemone_

Stevns Kommune: I Stevns Kommune er der kun ganske få anemoneregistreringer blandt de 311 observationer, som kommunens borgere har indsendt.

I april kommer den smukke gule anemone frem. Udover at være smuk, er blomsten også vigtig for naturen.

Den er sjælden, kræsen og sårbar. Og den kan findes på solrige sydvendte skråninger. Gul anemone er langt mere sjælden end sin hvide navnefætter, fortæller naturvejleder i Danmarks Naturfredningsforening Thomas Neumann.

– Det er lidt som at finde nålen i høstakken – den gemmer sig mellem erantis og vorterod, som også er gule. Men fordi den er så kræsen, så kan den fortælle meget om naturen, i det område hvor den lever, siger Thomas Neumann.

Netop derfor er den smukke gule anemone blandt de 30 arter, som universitetsforskere har udvalgt som indikator-art for den biologiske mangfoldighed i Danmark. Det betyder, at du kan registrere den med app’en NaturTjek på din smartphone, hvis du altså kan skelne den fra de andre gule planter i skovbunden.

Efterlyst i Stevns Kommune

I Stevns Kommune er der lige nu ganske få anemoneregistreringer blandt de 311 observationer, som kommunens borgere hidtil har indsendt med app’en NaturTjek. Derfor efterlyser forskerne flere registreringer af anemonen inden for de næste måneder, for gul anemone blomster nemlig kun i april til juni måned.
– Det er nu, at man finde den gule anemone i naturen, men det kræver både lidt tålmodighed og held at finde den. Vi håber, at flere vil komme ud og hjælpe os med at finde det gule guld i skovbunden, fortæller Thomas Neumann.

Sådan genkender du gul anemone

  • Led efter gul anemone i løvskove, krat eller tilgroede moser.
  • Gul anemone blomstrer som regel et par uger efter den hvide anemone, der blomstrer fra april og indtil juni.
  • Planten trives bedst i frodig muldbund.
  • Gul anemone har fem gule blomsterblade, der overlapper hinanden.
  • Plantens blade er tredelte og takkede.
  • Gul anemone vokser ofte i ”tæpper”, som det er tilfældet med den hvide anemone.
  • Planten bliver max 10 cm. høj.
  • Den gule anemone kan godt minde lidt om andre og langt mere almindelige gule blomster f.eks. erantis og vorterod.

Tegn på høj biodiversitet

Gul anemone er langt mere kræsen end sin navnefætter hvid anemone, hvad angår jordbund. Den stiller simpelthen større krav til naturen. Det er netop derfor, at dine registreringer af planten kan hjælpe forskere med at kortlægge naturens tilstand.

Groft sagt, kan man sige, at hvis der kommer flere gule anemoner i en kommune, er det tegn på bedre vilkår for plantens levesteder og de andre dyr og plantearter, der stiller samme høje krav. Gul anemone er mest almindelig på Øerne, Bornholm og i Øst- og Sydøstjylland.

Sådan kan du ”naturtjekke”

Download den gratis app ’NaturTjek’ i ITUNES eller GOOGLE PLAY eller registrér gul anemone online på www.biodiversitet.nu. Smut ud i naturen og registrér den gul anemone og andre arter, du ser på din vej.

vorterod_erantis_gul-anemon

Foto: Mange tager fejl, når de skal registrere den gule anemone. Her er det fra venstre vorterod, erantis og gul anemone.

Fakta om projektet:

Den gratis app NaturTjek skal tilvejebringe datagrundlaget i forskningsprojektet Biodiversitet Nu, som frem til 2020 skal skabe ny viden om, hvordan biodiversiteten i Danmark har det, og – helt centralt – inddrage befolkningen i indsamling af data. Målet er 150.000 registreringer årligt.

Forskningsprojektet er et samarbejde mellem Danmarks Naturfredningsforening, Københavns Universitet og Aarhus Universitet. På www.biodiversitet.nu kan du læse mere om projektet, som er finansieret af Aage V. Jensen Naturfond.

 

Kommentarer